Igari Léna 2014.08.13. 22:07

Trójai faló vagy erődemonstráció az orosz konvoj?

Még nem derült ki, hogy az oroszok által Ukrajnába küldött humanitárius szállítmány az ukrán félelmeket igazolja-e, és valóban az orosz megszállás trójai falova, vagy a félelem alaptalan volt, és ételt, gyógyszereket és ivóvizet szállítottak a háborús övezetbe. Mindenesetre az események menete nagyon emlékeztet az 1993-ban történtekhez, amikor Grúziában az orosz humanitárius szállítmány megérkezését követően az abház szeparatisták vérfürdőt rendeztek Szuhumiban, majd egyoldalúan kikiáltották Abházia függetlenségét. Eközben Putyin Krímbe érkezett, hogy milyen céllal, csütörtökön kiderül. 

 

Középen Sojgu, 1993 Szuhumi, Grúzia

A humanitárius szállítmány érkezésének egyik fő szervezője '93-ban egy fiatal katonatiszt, Szergej Sojgu volt, aki 2012 óta Oroszország védelmi miniszteri tisztségét tölti be. Az abház szcenárió akkor orosz szempontból annyira jól sikerült, hogy van esély arra, hogy Ukrajnában is megkísérlik. A különböző közösségi hálókon és hírportálokon terjedő fényképek és videók szerint a humanitárius szállítmány 280 fehérre festett kamionnal érkezik az ukránok által kijelölt határátkelőre, és az előre egyeztetett forgatókönyv alapján a vöröskereszt felügyelete alatt kerül a harcok által leginkább sújtott Luhanszk megye területére, bár az oroszok az egész Donbassz-nak, vagyis a Donyecki Népköztársaságnak is szántak a jótékonysági akcióból. Az orosz média közlése szerint a szállítmány tartalmát moszkvai és környéki lakosok gyűjtötték össze az orosz néppel való szolidaritás jegyében, azonban később kiderült, hogy a járművek korábban a hadsereg tulajdonát képezték, azokat festették át fehérre egy Moszkva melletti katonai bázison, a tartalmát pedig a Rendkívüli Helyzetek Minisztériumának raktárából töltötték fel. A Krímben feltűnt járművekhez hasonlóan semmilyen megkülönböztető jelzés, rendszám, nem található rajtuk. Egy másik vélemény szerint a humanitárius szállítmány ilyen erődemonstráció szerű megjelenése, Obama hét elején történt bejelentésére adott válasz, ugyanis az amerikai elnök bejelentette, hogy katonai intervencióként értékel minden, Kijevvel nem egyeztetett behatolást az ország területére. Többen gondolják úgy, hogy Moszkva így demonstrálja, hogy „ha megtiltják számunkra a szállítmány eljuttatását Ukrajnába, majd megmutatjuk, hogy mi viszont azt tesszük, amit helyesnek látunk”.

 

A humanitárius szállítmányra egyébként valóban szükség van bizonyos településeken, elsősorban Luhanszk megyében, ahol a hadiállapot miatt a mindennapi élethez nélkülözhetetlen feltételek egyre inkább hiányoznak: a víz tisztításához szükséges infrastruktúra tönkrement, a szemétszállítás és egyéb kommunális szolgáltatások leálltak, közegészségügyi vészhelyzet van. Mindezt tetézi, hogy az ukrán hadsereg egyre szorosabb gyűrűbe szorítja össze a felkelőket, akik egyre elkeseredettebben küzdenek, és a 16-60 éves korú lakosságból fegyveres harcra kényszeríti a férfiakat. Tovább rontja a helyzetet, hogy a nyugdíjak és fizetések sem érkeznek meg időben, illetve a banki infrastruktúra megrongálódott: az ATM-eket nem tudják időben feltölteni,akinek van bevétele, az is nehezen jut készpénzhez. Donyeckben nagyon gyakorivá váltak az emberrablások, valamint a „Népköztársaság” céljaira történő autó foglalások: a tulajdonosokat jobb esetben fegyverrel megfenyegetik, rosszabb esetben le is lövik, ha nem szolgáltatják át járműveiket a felkelők céljaira. A foglyul ejtetteket többnyire a biztonsági szolgálat pincéjében tartják megkötözve, nagyon sok embert halálra kínoznak, az önjelölt vezetők rendszeres kivégzéseket tartanak. Mindennek oka lehet egy Majdanon készült fotó az elrabolt ember telefonján, vagy egy rossz helyen elhelyezett „lájk” a Facebookon.

A héten Putyin elnök telefonbeszélgetést folytatott Jose Manuel Barrosoval, az Európai Bizottság elnökével, aki óva intette orosz kollégáját bárminemű katonai intervenciótól, még a humanitárius segítségnyújtás leple alatt is, és az országát sújtó szankciók szigorításával fenyegette meg az orosz elnököt. Úgy tűnik azonban, hogy Putyinnal szemben a már bevezetett kereskedelmi korlátozás nem hatékony eszköz, sőt az orosz törvényhozás válaszlépésként még rá is tett egy lapáttal: amire az uniós szankciók – az EU saját érdekei miatt - nem terjedtek ki, attól is megfosztja az oroszokat. Azaz, mivel az EU-val, és az USA-val szemben más korlátozó intézkedésre nem futotta, kereskedelmi embargót hirdettek az élelmiszerekre. Ez egyes elemzők szerint ez olyan, mintha önmagát lőné lábon az ember, hisz az élelmiszerimport aránya Oroszországban a nagyvárosokban eléri a negyven százalékot.  

 

Címkék:embargó trójai faló Oroszország szankciók Ukrajna Putyin Grúzia Donyeck Szergej Sojgu Luhanszk Donbassz humanitárius szállítmány Abházia Szuhumi 35 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rosszija.blog.hu/api/trackback/id/tr966601313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.14. 05:12:37

Abházia sosem volt Grúzia része, azaz ott a helyzet még tisztább volt.

Ha az USA beavatkozhat bárhol a világon, akkor ez azt jelenti, Oroszország is megteheti ezt. Az ENSZ pedig nem fogja elítélni az orosz beavatkozást. Azaz legális lesz ez, a nemzetközi jognak megfelelő.

különvélemény2 2014.08.14. 20:36:23

Trójai falovat azok szoktak alkalmazni, akik hátrányban vannak.
Az oroszok nagyjából 1 hét alatt lerohanhatnák egész Ukrajnát, ha akarnák.

háténimmár 2014.08.14. 21:14:53

Az index főoldalon a fito-K-tatás szót ki követte el?
Ha a szerző maga, akkor nem olvasnám el a cikket.

háténimmár 2014.08.14. 21:56:04

Akkor elolvasom, és index főoldalt nem olvasok többet :)

bioLarzen 2014.08.14. 22:09:30

@Igari Léna: Egy gyors csekkolással meggyőződhetsz róla, hogy nem a szerző, hanem az index sara.

Sajnos, napjaink elektronyos médiájában egyre inkább ciki a helyesírásellenőrzés, illetve a cikkek átolvasása.

Mert arról, hogy a szerzők eleve tudjanak helyesen írni/fogalmazni - az már sci-fi.

bioLarzen 2014.08.14. 22:10:08

@bioLarzen: Hopp, ezt nem neked akartam, hanem annak, akinek te is válaszoltál.

Bocs!

háténimmár 2014.08.14. 22:43:55

@bioLarzen: már megkaptam a választ, köszi.
Mindenesetre a fitoktatás k-val még az indexes wc takarítójától is ciki lenne, nem egy szerkesztőcskétől.
Fenti összes szavaddal messzemenőkig egyetértek.

bioLarzen 2014.08.14. 23:05:27

@háténimmár: Számomra a csúcs a 444.hu egyik munkatársa, aki szinte nem tud úgy ckket írni, hogy bele ne rakna egy-két fogalmazási és helyesírási "bravúrt" - és hiába szólunk minden egyes alkalommal, szarik figyelni. Mintha a helyesírás-ellenőrzés és egy 6-8 soros cikk átolvasása akkora munka volna...

Amikor az igénytelenség lustasággal párosul.

2014.08.15. 01:04:59

@bioLarzen: 444-et olvasni önmagában nem túl igényes. Az indexes főoldalra meg valami írástudatlan agyhalott rakja ki a posztokat, aki direkt átírja a címeket értelmetlenre. Vagy trollkodik, vagy reménytelenül buta, én az utóbbira tippelek, ez ugyanis szinte feltétel az indexnél. Ezek az emberek nem figyelmetlenségből követik el a hibákat, hanem fogalmuk sincs, hogy kell írni az adott szót.

háténimmár 2014.08.15. 01:44:13

@retrovírus: Figyelmetlenségből elgépelni lehet, amit akkor tudok elfogadni, ha a rosszul írt betű a klaviatúrán az eredeti szomszédja. De a fitoktatásnál a k és a g között ott van az a fránya h és j, így csak a buta tudatlanságra tudok gondolni. A nyelv pontos és helyes ismerete (sajnos) egy öntödei betanított munkástól nem számonkérhető, de egy sajtós katonától alap elvárás.

És még tudni sem kell, a 20 évvel ezelőtti MS word is megtette bárki helyett. Nem hiszem el, hogy ez 2014-ben téma kell, hogy legyen.

Void Bunkoid 2014.08.15. 07:12:30

FITOKTATÁS FITOKTATÁS FITOKTATÁS FITOKTATÁS FITOKTATÁS FITOKTATÁS FITOKTATÁS FITOKTATÁS FITOKTATÁS FITOKTATÁS FITOKTATÁS FITOKTATÁS FITOKTATÁS FITOKTATÁS FITOKTATÁS FITOKTATÁS FITOKTATÁS FITOKTATÁS FITOKTATÁS FITOKTATÁS FITOKTATÁS FITOKTATÁS FITOKTATÁS FITOKTATÁS FITOKTATÁS FITOKTATÁS FITOKTATÁS FITOKTATÁS FITOKTATÁS FITOKTATÁS FITOKTATÁS FITOKTATÁS FITOKTATÁS FITOKTATÁS FITOKTATÁS

grani 2014.08.15. 07:12:40

Hát én azért látok rendszámot a járműveken. Minek ír valaki valamiről, ha eleve elfogult? Tegye ki a szöveg elé, hogy PROPAGANDA. Fizeti az EU vagy az USA propaganda minisztériuma.
Ja, láttuk mi már, mit jelent, amikor a nyugat nyújt segítséget. Akkor is így nyivákol a szerző?

OkoskaTo:rp 2014.08.15. 07:59:39

@háténimmár: De ha egyszer a hipszter okostelón nincs Word, csak mobilalkalmazás a cikkszerkesztő felülethez?

A "fitoktatás" pedig a konditermek intellektuálisan alulképzett közönségének felzárkóztató programja.

Max & Maxina · www.maxandmaxina.blog.hu 2014.08.15. 08:53:48

OFF
@háténimmár: @bioLarzen:
legyünk elnézőek, tegyük fell, hogy a stressz alatt élő sajtómunkást (akárki is volt) a "hitoktatás" szó ihlette meg! :-P

Max & Maxina · www.maxandmaxina.blog.hu 2014.08.15. 09:07:17

OFF-OFF
@Max & Maxina:
"tegyük feLL" -> mondja Dr. Fell, alias Hannibal Lektor... :)))

Mx

Szolo 2014.08.15. 09:11:30

@különvélemény2: Ugye éppen most leszel hatodikos, és ezért gondolod, hogy Oroszország Ukrajnával áll szemben ebben a konfliktusban?

különvélemény2 2014.08.15. 09:50:26

@Szolo:
Látszik te még nem múltál és szövegértelmezési gondjaid vannak.

ephart 2014.08.15. 10:05:47

USA és a cionista zsidók rúgták fel a status quót .Oroszország nem tehet mást mint reagál az új helyzetre.nem engedheti meg hogy USA -zsidó berendezkedés alakuljon ki közvetlen szomszédságában

butyko 2014.08.15. 12:11:51

@háténimmár: " A nyelv pontos és helyes ismerete (sajnos) egy öntödei betanított munkástól nem számonkérhető" Az illető vasmunkás kijárta a 8 általánost,ahol megtanították helyesen írni.A magyar nyelv és nyelvtan ismerete minden magyar anyanyelvű embertől számonkérhető...szvsz.

háténimmár 2014.08.15. 12:22:36

@butyko: csodálkoznál, ha megtudnád, hogy hány betanított munkás nem járta ki a 8 általánost.
Illetve ha igen, akkor milyen eredménnyel.
De valamiért titkon bízom benne, hogy az indexnél alapfeltétel a legalább közepes eredménnyel elvégzett általános iskola.
Bár egy-egy írás olvastán ebben nem vagyok teljesen biztos.

bioLarzen 2014.08.15. 19:32:57

@Max & Maxina: Az nem "hitogtatás"? :D

2014.08.15. 23:37:13

@butyko: Mondod ezt te, aki a központozás szabályaival nem vagy tisztában, ami szintén általános iskolás tananyag. A magyarban az írásjelek után szóközt teszünk. És most ne gyere azzal a bullshittel, hogy így kevesebbet kell gépelni. Használj joysticket, ha nem tetszik a gépelés, de basszameg, az írásjelek után tegyél már szóközt, vagy legalább kussoljál helyesírás-ügyben.

butyko 2014.08.19. 00:03:07

@retrovírus: Legyen kívánságod szerint...

Éhes_ló 2014.08.25. 08:42:07

Vicces hazugság is lehetne, ha az egész post nem ebből a maszatolásos, hazug hányásból állna. Ezt írja a korlátozott szellemi képességű poster:
"A Krímben feltűnt járművekhez hasonlóan semmilyen megkülönböztető jelzés, rendszám, nem található rajtuk."
A csatolt videó nyitóképén ott vannak a rendszámok, jól láthatóan.
Szép magyar mondás:
A hazug embert hamarabb utolérik mint a sánta kutyát.

A szállítmányt átvizsgálták, nem csak a puccsista, saját népe ellen háborút viselő ukránok pribékjei, hanem az ebesz a vörös kereszt és bárki aki arra járt, beleértve a posterhez hasonlóan "független" médiapatkányokat is.
Nem találtak semmit, a legnagyobb kifogásuk az volt, hogy vannak üres, vagy félig megrakott kamionok is.
Ez gondolom nem tiltott sehol, de ha nemzetközi egyezménybe ütközne, akkor kérek rá forrást.
10 napig szopatták a ruszkikat a határon.
Elunták.
Mert közben az oroszokat ölik a túloldalon a lembergből szalajtott valzmannbrigádok és már nincs sem ivóvíz, sem áram, sem élelmiszer a szétlőtt orosz városokban. A cár pedig nem az a fajta, aki ezt szó nélkül bambán tűri, mint buktor tette és teszi, a húsdarálóba vetett délvidéki és kárpátaljai magyarok kapcsán.
Ezért elindultak és teljesítették a küldetésüket, segítettek a rászorulókon.
A polgárháborúkban a zsoldosokkal nem bánnak kesztyűs kézzel sehol sem, ezt amerikai barátaitok már megtapasztalhatták sok helyen, most láthatják, hogy az afgánok kiscserkészek az oroszokhoz képest.

A gyors győzelemről szóló vallzmanni és atlantisa lázálmok már messze szálltak:
rosszija.blog.hu/2014/07/23/pres_alatt_a_szeparatistak_ukrajnaban#comment-form

A puccsisták veszteségei drámaiak, eredményeik csekélyek és időlegesek.
A tél pedig eljön értük, olaj, gáz és kegyelem nélkül.
A cár nem felejt.

Sajnos a magyarok is a lembergi puccsisták túszaivá lettek, nem csska Kárpátalján, hanem csonka Magyarorországon is.
A tél nálunk is hideg lesz és a kiszáradt benzinkutak, hideg lakások, leállt ipar kapcsán elmélkedhetünk arról, mit jelent az "önlábonlövés" buktori hasonlata.

Igari Léna 2014.08.25. 10:58:18

@Éhes_ló: Október 3 és 5 között a dugin-féle konferencián még szemléletesebben meghallgathatod a hanyatló nyugat bukását, hiszen Budapestre jön a "mester". A negyedik politikai teória magyar fordítását is vállalod? Terjesztéssel egyben?

Éhes_ló 2014.08.25. 11:35:11

@Igari Léna: megint hszudsz, sehol soha nem írtam semmiféle "hanyatló nyugatról" és a bukásáról még kevésbé.

A postoddal kapcsolatos bárgyú hazugságodra és az egy hónapja tett jóslatod szánalmas bukására mutattam rá az olcsó propagandacikked alatt, célozva a záró bekezdésben (utolsó mondatodban) használt "önlábonlövés" forrására és lehetséges megnyilvánulsaira.

Remélem ez utóbbi lehetséges történések leírásában nem lesz igazam és győz a józan ész, ami ebből a postból (is) hiányzik.

Próbálj nem hazudni és próbálj meg az általam felvetett tényekre, vagy következtetésekre reagálni, ha az értelem minimális látszatát fenntartanád.

Igari Léna 2014.08.25. 12:11:10

@Éhes_ló: Ahol 40%-ot tesz ki az élelmiszer-behozatal, és ennek nagy része az EU-ból érkezik, ott nem nehéz elképzelni, hogy a készletek kiürülése után milyen látványt fognak nyújtani a polcok. Én pontosan tudom, mert ott éltem akkor, amikor "gyificit" miatt még tejfölért is órákat kellett sorban állni. Az oroszok persze most azt modják, hogy az "importhelyettesítés" az mennyire fel fogja pörgetni a gazdaságukat, és hogy mindjárt milyen fejlett lesz az élelmiszeripar. Csak az a gond, hogy nincs meg hozzá sem az infrastruktúra, sem a szaktudás. Ha pedig úgy gondolják, hogy a magyar és a lengyel disznóhúsnál majd egészségesebb lesz a kínai, azt tényleg önlábonlövésnek lehet nevezni.
Az üres kamionokkal kapcsolatban nyilvánvalóvá vált, hogy miért van rá szükség: a Donbassz nehézipari üzemeinek egy részét pakolták fel rá, és vitték ki az országból (pl. Topáz gyár).
És nem mellesleg az oroszok a következő indulását készítik elő. (NTV)
Értelmes vitára mindig nyitott vagyok, személyeskedést, trollkodást azt másnak tartogasd.

Éhes_ló 2014.08.25. 16:16:19

@Igari Léna: az állításaid adatnélküliek, forrásnélküliek és hamisak.
Az eu csak dotációval tudja a mezőgazdasági exportját fenntartani a világpiacon.
Sok esetben még úgy sem (gabona, baromfihós, setéshús, marhahús, tejtermékek).

A BRIC országok, Svájc, Szerbia, Montenegro, Makedonia, Moldova, Kína képes a kieső termékek pótlására, míg az eu exportőrei sorban állnak a fentieknél, hogy az euban ragadt készleteket reexportálhassák (jelentős árveszteségekkel az eredeti eu gyártók részére, hiszen a közvetítés díját elbukják).
hu.euronews.com/2014/08/15/brusszel-megsem-lesz-olyan-konnyu-europanak-az-orosz-piac-nelkul?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201408
www.bumm.sk/98079/orosz-embargo-valoszinuleg-oroszorszag-lesz-a-legnagyobb-vesztes.html
hir-ozon.hu/hirek/szerbia-figyelembe-veszi-brusszel-ajanlasait-de-nem-vezet-be-szankciokat-moszkvaval-szemben

Az orosz nem fogyasztói társadalom, amint azt megtapasztalhattuk anno és amint azt a harcokban is megtapasztalhatták a lembergi puccsisták és a nyugati zsoldosok.
Képesek áldozatokra és kiállnak a nemzettársaikért, ebben pedig a cár és az orosz hadsereg is mellettük áll.

Az "önlábonlövés" lopott kifejezés az ukrán válság kapcsán, buktortól loptad, aki a magyar ipar és mezőgazdaságot ért kiterjedt károk kapcsán nyilatkozott élő adásban erről.
index.hu/belfold/2014/08/15/orban_labon_lottuk_magunkat/

Ennek kapcsán lazán túl lépsz azon, ki jár rosszabbul ha megjön a tél: a gáz és olaj nélkül maradt becsődölt ukránok, magyarok, románok, baltiak, tótok, csehek, lengyelek, osztrákok, németek, avagy az importforrásaikat átsúlyozó és rubelalapra helyező oroszok?

Kitől vesz a nyugati ipar ritka föld- és nemesfémeket, ha a cár azokat is tiltólistára teszi?
www.tozsdeforum.hu/uzlet-2/gazdasag/orosz-del-afrikai-platina-csoport/
Kinek adja el a járműveit az eu., ha a cár begurul?
nepszava.hu/cikk/1031059-orosz-autobojkott-fenyeget/

A kamionok visszfuvart is vittek, ezért voltak félig üresek, ez persze egy polgárháborós vidéken "természetes". Ha a vöröskereszt és az puccsisták nem szórakoztak volna, akkor lett volna lehetőségük kontrollra. 10 napig szórakoztak, elcseszték. De te leszel az utolsók között akinek ezzel kapcsolatban bármit is elhiszek az itteni - mostanáig ki nem javított - hazudozásaidat követően.

A hazudozást, trollozásomat fejezd be.
Tárgyszerűen bemutattam milyen primitíven hazudtál.
Többször is.
Cáfold őket, adj kontrollálható forrásokat, vagy javítsd ki amit itt hazudtál.
Ha beszéled a nyelvüket nem bonyolult.
De nem teszed. Helyette trollozol, cenzúrával fenyegetsz.

No ez sem engem minősít.

Igari Léna 2014.08.25. 16:19:14

@Éhes_ló: Az ice bucket challenge-be nem szállsz be?

Éhes_ló 2014.08.25. 20:41:24

@Igari Léna: :)

A "A Krímben feltűnt járművekhez hasonlóan semmilyen megkülönböztető jelzés, rendszám, nem található rajtuk." hazugságodat javíthatnád végre, mert az általad beillesztett video cáfolja.
Ennyire setét nem lehetsz. :)

Igari Léna 2014.08.25. 21:33:42

@Éhes_ló: a konvojról készült videó Подмосковье egyik katonai bázisán, feltételezésem szerint Монино-ban készült. Az ukrán forrásaim szerint odaát nem volt rendszám. Ahogy Krímben sem.

Éhes_ló 2014.08.25. 21:47:34

@Igari Léna: megnéztem jó pár videót, valóban rendszám nélkülieknek látszanak az ukrajnában közlekedő teherautók.
illeszd be inkább ezt a videót:
www.youtube.com/watch?v=plG-7iPVO9o

Igari Léna 2014.08.25. 22:05:59

Jó videó, de az eredetiben jó zene van alatta. :)
süti beállítások módosítása