Igari Léna 2014.09.03. 18:30

Tönkrement sorsok

Szerda reggel kaptam az sms-t, hogy megtalálták Andrej Sztyenin holttestét. Az Ukrajnában dolgozó orosz újságírót augusztus 5-e óta nem találták, és a baljós sejtelmek ellenére reménykedtem abban, hogy az ukrán titkosszolgálat fogságában van. Mint kiderült, a fotóriporter összeégett holttestét egy kiégett autóroncsban találták meg a Donyeck közelében. A hírt barátja, Jurij Matszarszkij is megerősítette. Andrejnek nem ez volt az első veszélyes küldetése: hazament Szíriából és Egyiptomból. Egészségben visszatért a Majdanról, de Donyeckben sajnos életét vesztette. A Majdanon zajló eseményekről még januárban beszélgettem vele.

Az újságíró a Sznyezsnojétól Dmitrovkába tartó úton egy személyautóval utazott, ahol négy társával együtt életét vesztette. A korábbi hírek szerint az ukrán biztonsági szolgálat vehette őrizetbe a terrorizmus támogatásának gyanújával, ugyanis felvételein több alkalommal örökített meg kínzást, és embertelen bánásmódot az ukrán foglyokkal szemben. Az őrizetbe vétel tényét azonban Anton Gerascsenko a biztonsági szolgálat helyettese cáfolta, sőt Sztyenyint eltűnése után tíz nappal hivatalosan is keresni kezdték. Az orosz hatóságok követelik az újságíró halála okának kivizsgálását és a felelősség megállapítását, valamint kifejezték részvétüket a családtagoknak.

 Az utolsó információ Andrejről egy ukrán szerződéses katonától származott, aki Sztyenyin utolsó felvételein látható. A katona, Andrej Panaszjuk, egy atomenergia állomáson volt őr, ahol a szeparatisták támadása után súlyos sebesüléseket szenvedett. Andrej órákig feküdt súlyos vérveszteséggel és égési sérülésekkel egy erdős szakaszon, ahol a Donyecki „Népköztársaság” fegyveresei találták meg, őket kísérte Andrej Sztyenyin fotóriporter is. Panaszjukra édesanyja Sztyenyin felvételei alapján talált rá hosszas keresés utána donyecki kórházban, ahonnan – miután az intenzívről kikerült – együtt indultak haza. Útközben azonban újra tüzérségi tűz alá kerültek, így egy éjszakát a napraforgó földön töltöttek. Andrej ekkor még alig tudott járni, súlyos égési sérülései vannak, és emésztőrendszere egy részét eltávolították, egy ujját amputálták – hogy felépül-e valaha teljesen, nem tudni. Miután az éjszakát túlélték a napraforgóföldön, kijutottak az úgynevezett Donyecki Népköztársaság területéről, Andrejt helikopterrel kórházba vitték. A kórházban fogalmazta meg azt a levelet, amely az utolsó információ volt Andrej Sztyenyin fotóriporter hollétére vonatkozóan. Panaszjuk ebben Sztyenyin édesanyjának írt arról, hogy a riporter a kínzásában nem vett részt, nem bántotta, kizárólag riporteri munkáját végezte. Kifejezte, hogy sajnálja az események alakulását, és reméli, hogy hamarosan béke lesz. A történetről Viktorija Ivljeva beszélt, aki szintén a RIA fotóriportere: ő kereste meg az Adrej Sztyenyin utolsó felvételein található katonát, és adta át a sérült katona levelét az eltűnt újságíró édesanyjának. Noha Ukrajnában naponta mintegy ötven-hatvan polgári lakos és katona esik áldozatául a háborúnak, az ilyen történetek emlékeztetnek arra, hogy minden szám mögött egy-egy család tragédiája van. Ukrán családoké és oroszoké.

Az orosz ellenzéki média és az ukrán sajtó szerint több százra tehető azoknak az orosz katonáknak a száma, akik Kreml által tagadott orosz megszállás áldozatai. Civil szervezetek és újságírók próbálják felderíteni azoknak a családoknak a tragédiáját, akik fiataljai katonaként harcolnak, vagy harcoltak Kelet-Ukrajnában. Egyedül a pszkovi 76-os légidesszantos rohamhadosztályból egy századnyi katonát lőttek szét a Donyeck környéki harcokban az Echo Moszkvi szerint. A Kremltől független média listát vezet az Ukrajnában eltűnt, elesett vagy fogságba került katonákról. Az orosz hadvezetés és kormányzat azonban tagadja, hogy hivatalos egységei lennének Ukrajnában. Míg a Kreml szerint a szabadságukat töltő katonák önkéntesként vannak ukrán területen, Samantha Power, az USA ENSZ-nagykövete kétségbe vonta ezt az állítást mondván, hogy az eltávozó katonák nem harci járműveken szokták szabad idejüket tölteni.

Jelena Petrovna Tumanova a fiát zárt koporsóban látta újra viszont, amelyen kis ablakot hagytak, amin keresztül arcát felismerheti. Felnyitni azonban nem lehet, mert testének nagy részét a repeszek szétroncsolták. Az asszony a Novaja Gazetának elmesélte, hogy fia szakaszából több szülőt ismer, akik már csak a fiaik testrészeinek darabjaiból nyert DNS minták alapján tudhatják biztosan, hogy fiúk elesett, sokakat azonban névtelen sírokban azonosítatlanul temetnek el Ukrajnában. Anton Tumanov nem talált állást lakhelyén, a Mari köztársaság Kozmodemjanszk nevű városában. Szerződéses katonaként először a Kaukázusba küldték, majd júliusban Ukrajnába vezényelték a 18-as gépesített lövészbrigád kötelékében. Menyasszonya, Julija elmondta, hogy minden nap beszéltek telefonon 23-áig, amikor is Anton azzal hívta fel, hogy Ukrajnába megy háborúzni. „De Ukrajnában nincsenek orosz katonák” - ellenkezett a lány. „Felkelők szerepében megyünk”- válaszolta a vőlegénye. Később interneten beszéltek, a fiú azt írta, hogy nincsenek a boltban szuvenírek, majd hrivnyát visz a lánynak emlékbe. „Elküldtek, hogy támogassuk a felkelőket. Ne aggódj, nem lesz semmi ciki.”- így szólt az utolsó bejegyzés, amit a lány kapott. Augusztus 10-én Sznyezsnoje mellett készült az utolsó kép, amit a Vkontakte oldalára feltöltött. A halotti bizonyítványt 13-án állították ki a fiatal katonáról a rosztovi halottasházban. Közösségi portálok szerint Rosztov kórházai tele vannak katonákkal, a sebesülteket repülővel Szentpétervárra szállítják.

A hivatalos orosz állami hírügynökségek hírei szerint azonban egyetlen zászlóalj tévedt véletlenül Ukrajna területére, ezen kívül kizárólag civil önkéntesek harcolnak Ukrajnában. Hivatalos haderő sem haditechnika nincs az országban orosz oldalról. Éppen ezért Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő cáfolta azokat a híreket, melyeket  a BBC, az Unian és egyéb ügynökségek tettek közzé arról, hogy Putyin és Porosenko tűzszünetről állapodtak volna meg. Nem állapodhattak meg tűzszünetről, mert Moszkva nem érintett fél a konfliktusban.

A walesi Newportban megrendezett NATO csúcson Porosenko ukrán államfőt feltétlen támogatásáról biztosította Anders Fogh Rasmussen főtitkár. Az állam-, illetve kormányfők készültségi akciótervet fogadnak el, amelyek előirányozzák, hogy az egyes tagországok rotációs alapon lényegében folyamatosan több ezer katonát tartanak majd a balti államokban, Lengyelországban és Romániában, radikálisan csökkentik a NATO gyorsan reagáló erőinek riasztási idejét, illetve sűrűbben és intenzívebben fogják gyakorlatoztatni az egységeket, az orosz agresszióra válaszul.

 

 

Címkék:orosz háború szakadárok Ukrajna NATO ukrán konfliktus 115 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rosszija.blog.hu/api/trackback/id/tr496666275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben 2014.09.05. 05:51:41

@maxval a bircaman: Muhahahah, ha en zsidozok ironiabol (achtung achtung: irony detection 0%), akkor arra felkapod a kis buksidat, de ha Krisz baratod tolja es meg komolyan is gondolja, akkor csak ugy hanyag eleganciaval atsiklassz felette, aham, igy kapasbol 2 poszt is eleg volt, hogy hiteltelenitsd magad es ha sose semmit sem olvastam volna toled korabban, mar ez is eleg lenne, hogy az altalad irottakat ezentul intelektualis hulladeknak kezeljem. na mostmar tenyleg joccakat

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.05. 05:59:00

@Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben:

Ő nem nekem válaszolt, nem szokásom minden hozzászólásra reagálni.

Ha hiteltelen emberek hiteltelennek mondanak, az jó jel.

Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben 2014.09.05. 06:11:55

@maxval a bircaman: jaj maxval, lelkemnek viragszala, ne irj mar ilyeneket, mert menten leolvad a reaktorom. Aszongya, hogy "az jo jel". Uramisten, baszki, "jo jel". Tenyek, tudod, azok a makacs dolgok amik nem mennek sehova, barmirol is probalsz hablalyolni, azok a franya tenyek, csak azok ne lennenekm ugye? Nem okoznak almatlansagot kicsi bogaram?

McKinney 2014.09.05. 06:29:55

@maxval a bircaman: te segg, ha valóban szeretnéd az oroszokat, akkor sajnálnád őket, hogy ma is ugyanolyan szar országban élnek, mint évszázadok óta mindig, hogy a rajtuk uralkodó aktuális faszfejek úgy küldik őket meghalni tömegesen, hogy aztán azt is letagadják hogy éltek. És nem olyanokat írogatnál hogy "le kell csapni Kievre" meg hogy "ilyen a háború, sokan meghalnak" Menj és halj meg te is ott ha annyira okos vagy.

McKinney 2014.09.05. 06:50:28

@Krisz101: hát igen, ismet kiderül hogy szélsőjobboldali = nulla agysejt. Ezért lenne sikeresebb a neandervölgyi a magyaroknál, ha ma élne. Véletlenül tudsz írni vagy más gépeli amit diktálsz?

Sejk a derék katona 2014.09.05. 06:56:12

oroszok ukránok döglenek...

a feudális országok már csak ijjenek...

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.05. 07:37:29

@McKinney:

A jelenlegi orosz rendszer az első évtizedek óta, mely valóban tett valamit az átlagoroszért. Ezért is támogatja a nagy többség.

inebhedj - szerintem 2014.09.05. 07:39:54

Nem elfelejtve, hogy objektív esemény nincs, azaz mindig a megfigyelő illetve kapuőr szemszögéből ismerjük meg a dolgokat, így sem az ukrán, sem a kiválásra törekvő, sem az orosz fél valódi motivációit és cselekedeteit nincs esélyem megismerni: alapvető kritikai (forráskritikai) figyelmeztető jelet eredményez, ha rendkívül egysíkú, egyoldalú információkhoz jut az ember. Szegényes tapasztalataim nem tudnak példát hozni az objektív jó és rossz létezésére (egymáshoz és az ítélőhöz képest meghatározható, azaz szubjektív jót és rosszat láttam eleddig), így aztán a helyzet az, hogy bármilyen drámai vagy szívbemarkoló egyéni sorssal is ismerkedek meg (és bármily felületesen), a másik oldalról származó információ híján nem tudok állást foglalni a fősodornak megfelelően (lásd mondjuk az zsidó-palesztin konfliktust is).

Anno az átkosban úgy próbálta feloldani az ilyesmit az ember fia, hogy hallgatta a Kossuth-ot, a moszkvai és pekingi rádiót, de közben hallgatta a tel-avivi, az angol rádiót, a Deutsche Wellét, Szabad Európát és Amerika Hangját is. Aztán, hogy mennyire tudott az idealista valósághoz hasonló képet szintetizálni, az más kérdés, de legalább abba az illúzióba ringatta magát, hogy jobbára csak rajta múlott a dolog.

Őszintén irigylem azóta is mindazokat, akikben nem ébrednek ilyen kételyek, sokkal könnyebb úgy döntéseket hozni, márpedig a parafrázis szerint a rossz döntés is jobb, mint a döntésképtelenség.

christophe 2014.09.05. 07:43:54

@maxval a bircaman: ha a sajàt kolkot pusztulna el akkor is ilyen nagy lenne a pofàd?

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.05. 08:01:33

@christophe:

Ez nem érv semmire. Miért nem mondod ezt a huntának is?

cm121 2014.09.05. 08:05:27

@Igari Léna:
1: "A korábbi hírek szerint az ukrán biztonsági szolgálat vehette őrizetbe a terrorizmus támogatásának gyanújával, ugyanis felvételein több alkalommal örökített meg kínzást, és embertelen bánásmódot az ukrán foglyokkal szemben."
Ha az ukrán hadifoglyok kínzásáról fotóz, akkor a fotos pro-Ukrajna, de minimum anti-anti-Ukrajna. Akkor miért fogná el az ukrán biztonsági szolgálat, hiszen nekik segít.
2. "A katona, Andrej Panaszjuk, egy atomenergia állomáson volt őr, ..."
Anyám borogass. Az "atomenergosztancia" az atomerőmű!
3. Mielőtt valaki felháborodna: Itt sem történik semmi olyan, ami nem egy háború természetes része. Igen, katonák halnak meg.

bölcsbagoly 2014.09.05. 08:15:20

Érdekes, hogy a ballib olvtársaknak mennyire kettős a mércéje! Nem a tények számitanak, hanem kizárólag a nyájszellem! Míg régen szovjetimádók voltak, most egyből USA/EU/NATO imádókká váltak, mindenféle kritikai hozzáállás nélkül! Oroszországnak, az oroszoknak megvannak a történelmi bűneik, de most a jelenről van szó s most igazuk van!
1. Gorbacsovéknak megigérték anno, hogy a nyitásért viszonzásul , nem léptetik be a szomszédos volt szovjet köztársaságokat a NATO-ba. És? mindhárom balti állam benn van és most be akarják vinni Gruziát és Ukrajnát is.
2. Ukrajnának sem történelmileg sem etnikailag semmi köze a keleti részekhez, Krimhez. Ezeknek a lakosai a tatárok kivételével szinte mind oroszok, ukránokat csak betelepitettek, ahogy a románokat Erdélybe, szerbeket Délvidékre, szlovákokat a Felvidék déli megyéibe.
3. Az új ukrán vezetés első törvénye a kizárólagos ukrán nyelv kőbe vésése volt, majd jött a felsőoktatás kötelező nyelveként megint csak az ukrán. Fene nagy a demokrácia, nemde?
4. A keletukrajnai harcokban a szeparatisták nem lőttek civil célpontokat, szemben az ukrán hadsereggel, amely gázai példára mindent rombolt.
5. Miért kellene az oroszoknak tétlenül nézni, hogy kiszorítsák őket a fekete tengerről, hogy elveszitsék eddigi katonai bázisaikat, kikötőiket, csak mert a NATO/USA ezt szeretné? stb, stb.

2014.09.05. 08:29:53

Érthetetlenek ezek az indulatuk, hiszen - vélelmezem - a kommentelők egyike sem orosz vagy ukrán.
Az árnyaltabb megközelítéshez ajánlom figyelmetekbe TGM cikkét:

hvg.hu/velemeny/20140902_Ukrajna_es_mi?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201409

Aki pedig csak azt látja, hogy az orosz birodalom éppen legázolja Ukrajnát, annak ezt is:

jobbegyenes.blog.hu/2014/09/04/karpataljai_magyar_tankonyv_ukranok_vagyunk?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201409

Tekintettel arra, hogy Ukrajna határait Sztálin - majd Hruscsov - húzta meg, azoknak sem földrajzi, sem történelmi, sem etnikai alapjuk nincs, semmi nem szól amellett, hogy majdnem színorosz területek Ukrajnához tartozzanak.
Azt se felejtsük el, hogy a "forradalmi" ukrán parlament egyik első döntése volt pl. a kisebbségi nyelvhasználatot biztosító törvény visszavonása. Rendben, hogy az elnök nem írta alá, de akkor is. Azaz az ukrán nemzet választott képviselői a saját kisebbségeik ellen fordultak. Pechükre az egyik kisebbségi mögött ott egy ugrásra kész birodalom, amely csak az ürügyet várta, hogy valamit léphessen.
Tudomásul kell venni, hogy minden döntésnek következményei vannak.

Szerintem nem várható el egy nagyhatalomtól - márpedig Oroszország még mindig az -, hogy tudomásul vegyen egy rendkívül brutális betolakodást az érdekszférájába. Márpedig Ukrajna EU és NATO tagsága ez lett volna.

Ami történik, az persze szörnyű mindazoknak, akiket személyükben érint, és én szívből sajnálok minden ukrán és orosz fiút, akik most ott halnak meg vagy nyomorodnak le, míg a politikus urak - Kijevben is, Moszkvában is - biztos távolságban kavarják a sz@rt, de meggyőződésem, hogy mindezt előre lehetett látni.

Szelesztia 2014.09.05. 08:29:59

Egyértelműen Oroszország az agresszor. Ha nagyon belebonyolódunk a két fél érvelésébe, elég csak arra gondolni, hogy végül is ki foglalt el és ki akar további területeket elcsatolni a másiktól. Ennyi. Meg is van ki a hibás. Az meg hogy a terület történelmi örököse ki, teljesen jelentéktelen. Valószínűleg Putyin sem tudja, hogy ezzel a bővítsük Oroszországot kampánnyal felébreszti a világháborúk démonait, ugyanis teljesen mindegy, hogy ezt Ő jogosan vagy jogtalanul teszi, amint megtette párhuzamosan egy halom ország vezetője kezdett el játszani a gondolattal, hogy talán őket is megilletné pár új terület. A szellemet pedig már talán visszafordíthatatlanul kieresztették a palackból.

chepunk 2014.09.05. 08:36:02

Ezt a háborúz bizony az orosz vezetés (ami nem összekeverendő az szerencsétlen sorsú átlag orosszal) kezdte, ami nem bírja elviselni, hogy szomszédjaik nagyon nem kérnek belőlük (érthető módon). Nem a haverom a miniszterelnök, nem lesztek az ütköző zónám, nem akarjátok? Akkor kaptok polgárháborút! Ez a putyin a legócskább szinesfémtolvaj erkölcsi szintjén mozog!

2014.09.05. 08:49:44

@chepunk: Bizonyára személyesen Pulyin kezdeményezte ezt a konfliktust azzal, hogy eltörölte Kelet-Ukrajna saját ünnepnapjait, korlátozta, illetve megszüntette az orosz nyelv használatát hivatalos nyelvként.

nincs_nick 2014.09.05. 08:53:10

nyiktonyeatszusztvujet, Krisz: Tök jók ezek a pár hónapos regek. Még egy ip-re lennénk kivácsni, ugye ti proxy mögül nyomjátok, kicsi hídfősök.:)

Kubatovval 5-öt fizet naponta Zuglóban, Putyin mennyit?:D

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.09.05. 08:53:33

@maxval a bircaman: Így beszél egy igazi Putyin pincsi. Nem Kijev az agresszor, de azért Kijevre csapjunk le, különben további életek vesznek oda. Fú micsoda undorító egy ember vagy te.

2014.09.05. 08:54:53

Kérdés: mi van ha Nyugat-Ukrajna a NATO támogatása mellett úgymond "győz"? Mi legyen azzal a sok millió orosszal. Adják fel identitásukat, mert a sors szeszélye és Hruscsov SZKP főtitkár személyes döntése alapján átkerültek az Orosz SZSZK-ból, az Ukrán SZSZK-ba, és asszimilálódjanak. Ez lenne a demokratikus elvárás minden nem az "anyaországban" élő ember számára az asszimiláció?

bölcsbagoly 2014.09.05. 08:55:42

@Szelesztia: Milyen érdekes, hogy pont azok az országok a nagy ukrán barátok, akik pont ugyanazt teszik a nemzetiségeikkel mint ők (lengyelek, baltiak, románok, stb). Azokkal a nemzetiségiekkel, akiket a kapott területekkel nyertek. igaz nekik csak a terület kellett volna, az etnikumok nélkül.

chepunk 2014.09.05. 08:59:33

@dome64:

Ezt a nyelv meg kisebbségi törvényes dolgot te bevetted? Semmi jelentősége! A szakadárok egyike sem ukrajnai orosz a vezetőik sem azok voltak a legutóbbi időkig! Orosz támogatás nélkül május végén vége lett volna a daluknak (ezt saját maguk állították akkor...). Más! Oroszország vezetőt mikor is érdekelte az egyszerű oroszok sorsa? Soha! Mint most sem! Birodalmi pőolitika az egész, méghozzá ocsmány ruszki birodalmi politika!

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.05. 09:05:24

@Pocakos focista:

Kijev az igazi hibás, ők kezdték a kelet-ukránok elnyomását. Erre azok fellázadtak, amit a kijevi hunta nem tudott leverni, így hadműveleteket kezdtek, terrorbombázással, a polgári lakosság irtásával. Ezt le kell állítani. Ha önként nem hagyják abba, nem marad más mint Kijev ostroma és a hunta elkergetése Berlinig, mint 1945-ben...

deflorator 2014.09.05. 09:05:41

@chepunk: A NATO felborította a status quo-t azzal, hogy Ukrajnát elkezdte bekebelezni.
Ennek a természetes következménye az, ami most történik.
Ukrajna pedig nem döntött semmiről.
Párszáz majdani fegyveres megdöntötte a hatalmat (hogy ki bérelte fel őket az lényegtelen), a legitimitásukat pedig remekül érzékelteti, hogy azonnal lángba borult az ország, a törvényesség megszűnt.

deflorator 2014.09.05. 09:07:18

@chepunk: "Orosz támogatás nélkül május végén vége lett volna a daluknak"
És szerinted ez normális? Fegyveresek megdöntik a hatalmat Ukrajnában, aki pedig nem ért egyet az meghal?

chepunk 2014.09.05. 09:07:45

@bölcsbagoly:

Hát nem vagy túl bölcs...

"Míg régen szovjetimádók voltak, most egyből USA/EU/NATO imádókká váltak, "

Nem a régi szovjetimádók most Jobbikosok...

" Ukrajnának sem történelmileg sem etnikailag semmi köze a keleti részekhez, Krimhez." Pont annyi mint a ruszkiknak... Krímhez meg egyiknek se... Oroszok is csak betelepítéssel hójutottak oda, csak kicsit régebben. Az oroszok által elfoglalt részeken azonnal még az utcán is betiltják az ukrán nyelvet... Szép orosz világ!

3. Azt a nyelvtörvényt nem írták alá... Már rég. Másrészt a régi nyelvtörvény egy katasztrófa volt mert a végrehajtása nem volt megoldva, magyarán az ezen való síránkozás megincsak ócska agit-prop kifogás.
Az oroszok által elfoglalt részeken azonnal még az utcán is betiltják az ukrán nyelvet... Szép orosz világ!

4, A szakik (akik orosz katonák...) kivégzik a nekik nem tetszőket, tömegesen, aztán fefotózzák és azt hazudják, hogy az ukránok voltak, Katyn után ugyebár ilyenekben van gyakorlatuk.

5. Miért kellene az ukránoknak tétlenül nézni, hogy kiszorítsák őket a fekete tengerről, hogy elveszitsék eddigi katonai bázisaikat, kikötőiket, csak mert a ruszki ezt szeretné? stb, stb

chepunk 2014.09.05. 09:09:06

@deflorator:

Rövid az emlékezet! A fegyveresek a másuik oldalon voltak BERKUT volt a neve és mind orosz ügynök volt, azóta orosz állampolgárként oroszországban vannak... Ők öldösték a civileket moszkvai parancsra.

chepunk 2014.09.05. 09:10:24

@deflorator:

A NATO nem kebelezett be semmit! Egyenlőre a ruszkik kebelezgetnek... De látom ez téged nem zavar abban, hogy az ellenkezőjét állítsad...

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.05. 09:13:16

@Balango: @dome64:

Ez téves. Hruscsov csak a Krímet adta át Ukrajnának.

Sztálin meg a mai Transznisztriát csatolta el Ukrajnától, ebből lett Moldávia. (Ez is egy mai konfliktus alapja.)

Sztálin Ukrajna legnagyobb jótevője. A Lengyelországtól 1939-ben elfoglalt treületek kétharmadát Ukrajnához csatolta. Majd 1945-ban az ex-magyar Kárpátalját is.

De a mai konfliktus alapja Lenin. Lenin volt az, aki 1922-ben az etnikailag és nyelvileg orosz Novorossziját Ukrajnához csatolta. Ekkor lett Ukrajnának tengerpartja.

2014.09.05. 09:14:07

@chepunk: Akkor az is úgy gondolom pusztán birodalmi politikai porhintés, hogy ez az egész konfliktus akkor kezdett kirobbanni amikor életbe lépett az új ukrán alkotmány, amely megszűntette Krím autonómiáját, illetve korlátozta a nemzetiségi jogokat, eltötölte a novorosszia régió saját ünnepeit és helyette kötelezővé tette a Nyugat-Ukrán ünnepeket, amelyeknek egy része olyan eseményekhez kapcsolódik, amelyek köthetőek a Ukrán fasiszta kollaboráns államhoz.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.05. 09:14:40

@chepunk:

A NATO egész Ukrajnát akarta. Nem jött be a tervük. A nép fellázadt Obama ellen.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.05. 09:18:24

@dome64:

Eleve arról volt szó, hogy a nyugatpárti ukránok nem akartak választásokat, mert azokon esetleg nem nyertek volna vagy kicsivel nyertek volna csak, így inkább puccsot csináltak, elvéve az ország felének jogait.

Ez kb. olyan, mintha holnap a ballibek puccsot csinálnának Bp-en, betiltanák a Fideszt és a Jobbikot, majd csak ők választanának maguknak új kormányt. Aztán az ez ellen való lázadást "terrorizmusnak" minősítenék és tankokat vetnének meg a fideszes városok ellen.

bölcsbagoly 2014.09.05. 09:30:17

@chepunk: hülyegyerek, téged fizetnek ezért a hazudozásért?

wolves84lb 2014.09.05. 09:37:34

@Krisz101: annyira sötét vagy, hogy érdemben nincs értelme reagálni. Sajnállak.

wolves84lb 2014.09.05. 09:40:18

@maxval a bircaman: baszod...legalább egyszer megpróbálhatnád tényleg kezelni a TÉNYEKET, esetleg válaszolni egy KONKRÉT kérdésre. Tudjuk, hogy szerinted te ettől vagy egyedi, de egy idő után senki nem fog rád reagálni, max átsiklunk a faszságaidon. Mint kb bloggergézán, istóczúron, és a többi seggfejen.

wolves84lb 2014.09.05. 09:50:40

@bölcsbagoly: érdekes, hogy a fideszimádóknak....áhhh, nem is érdekes, hanem szomorú.

"1. Gorbacsovéknak megigérték anno, hogy a nyitásért viszonzásul , nem léptetik be a szomszédos volt szovjet köztársaságokat a NATO-ba. És? mindhárom balti állam benn van és most be akarják vinni Gruziát és Ukrajnát is.
2. Ukrajnának sem történelmileg sem etnikailag semmi köze a keleti részekhez, Krimhez. Ezeknek a lakosai a tatárok kivételével szinte mind oroszok, ukránokat csak betelepitettek, ahogy a románokat Erdélybe, szerbeket Délvidékre, szlovákokat a Felvidék déli megyéibe.
3. Az új ukrán vezetés első törvénye a kizárólagos ukrán nyelv kőbe vésése volt, majd jött a felsőoktatás kötelező nyelveként megint csak az ukrán. Fene nagy a demokrácia, nemde?
4. A keletukrajnai harcokban a szeparatisták nem lőttek civil célpontokat, szemben az ukrán hadsereggel, amely gázai példára mindent rombolt.
5. Miért kellene az oroszoknak tétlenül nézni, hogy kiszorítsák őket a fekete tengerről, hogy elveszitsék eddigi katonai bázisaikat, kikötőiket, csak mert a NATO/USA ezt szeretné?"

1. Az nem lehet, h ezek az államok maguk döntsék el, hova szeretnének tartozni? Nem mellesleg, az oroszok meg szerződésben fogadták el azokat a határokat, amiket most önkényesen átírtak. Melyik az erősebb érv, a "megígérték", vagy a szerződésben megfogadták????
2. Ukrajnának ÉS OROSZORSZÁGNAK sem történelmileg sem etnikailag semmi köze a keleti részekhez, Krimhez. Ezeknek a lakosai a tatárok kivételével szinte mind oroszok, ukránokat csak betelepitettek, ahogy a románokat Erdélybe, szerbeket Délvidékre, szlovákokat a Felvidék déli megyéibe.
3. Az oroszoknál melyik nyelv is a hivatalos? Csak nem az orosz...holott ott aztán igen sok kisebbség él. Nálunk melyik is? Csak nem a magyar??? Nem mellesleg...bevezették ezt a bizonyos törvényt??? Jelenleg is életben van?
4. linkeket pls...
5. Miért kellene az ukránoknak tétlenül nézni, hogy kiszorítsák őket a fekete tengerről, hogy elveszitsék eddigi katonai bázisaikat, kikötőiket, csak mert a Putyin ezt szeretné?

bölcsbagoly...kurvára

wolves84lb 2014.09.05. 09:51:45

@maxval a bircaman: nem én kérdeztem tőled...mindegy...hagyjuk.

wolves84lb 2014.09.05. 09:58:44

@bölcsbagoly: lol...te hülyézel le másokat??? OMG...made my day, bro' :))))

wolves84lb 2014.09.05. 10:00:43

@maxval a bircaman: "Ez kb. olyan, mintha holnap a ballibek puccsot csinálnának Bp-en, betiltanák a Fideszt és a Jobbikot, majd csak ők választanának maguknak új kormányt. Aztán az ez ellen való lázadást "terrorizmusnak" minősítenék és tankokat vetnének meg a fideszes városok ellen"

2006ban kb ilyesmit is tervezett a drága orbán elvtárs...csak nem jött össze.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2014.09.05. 10:01:14

@maxval a bircaman: ez a trianonos tévedésnek is az alapja, hogy márpedig történelmileg valakik követelnek valamit, és ezért igazságosan agresszívek.

Van egy jelenleg elfogadott országhatára Ukrajnának, és minden putyini törekvés, ami azon belül történik, az agresszió.

Az, hogy van egy orosz etnikai függetlenedési törekvés, az egy ettől független dolog. Lehet igazuk abban, hogy autonómiát akarnak, de nem lehet igazuk abban, hogy ezért joguk van az oroszokkal karöltve szétlőni ezt a területet.

A jelenlegi csetepaté kirobbanása a putyini rendszer bűne, amikor súlyos gazdasági fenyegetéssel lemondatta az ukrán vezetést az európai közeledésről. Ez tény. Az, hogy ki kivel szimpatizál jobban, az ízlés kérdése, de az egyértelmű, hogy az orosz állam generálta és tartja fenn azt az állapotot, ami ott most van, jól felfogott geopolitikai érdekek mentén. Ezek után Kijevre kérni csapást _nagyon_ cinikus.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2014.09.05. 10:03:04

@wolves84lb: linkeket simán fog adni, a hivatalos orosz propaganda elég erős a neten.

Medgar 2014.09.05. 10:09:31

Érdekes látni mindkét oldal szemellenzős hozzá állását. Mindent a JÓ és ROSSZ irányából érzelmi oldalról közelítenek meg.

Az egyszerű és csúnya igazság az, hogy két hatalmi csoport játszmájáról van szó.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.05. 10:16:37

@wolves84lb:

Nem ő tervezte, de tény, hogy ki akarta használni a helyzetet.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.05. 10:18:04

@flugi_:

Ukrajnában két tábor van, kb. fele-fele támogatással. Eddig egyensúly volt, most az egyik oldal a mésikat el akarta nyomni, teljhatalmat követelve. Szerinted ez normális.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.05. 10:21:17

@wolves84lb:

"Az oroszoknál melyik nyelv is a hivatalos? Csak nem az orosz...holott ott aztán igen sok kisebbség él."

Oroszországon belül 22 autonóm köztársaság van, teljes belső autonómiával + van még 5 kisebbfokú autonómiával rendelkező autonóm terület. Szinte mindegyikben van más hivatalos nyelv is az oroszon kívül.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.09.05. 10:21:33

Remélem, Obama és Merkel elégedettek, hogy milyen alaposan megkavarták a szart Ukrajnában.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.09.05. 10:23:51

@maxval a bircaman:

Végtelen türelmed van a mérhetetlen sötétség bevilágításához. Egy ilyen tudatlanul magabiztos-agresszív közegben én biztos nem csinálnám.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.05. 10:28:54

@polyvinyl:

Pedig ez hálás feladat. Jó dolog ingyen terjeszteni az igazság fényét.

deflorator 2014.09.05. 10:33:59

@flugi_: "A jelenlegi csetepaté kirobbanása a putyini rendszer bűne, amikor súlyos gazdasági fenyegetéssel lemondatta az ukrán vezetést az európai közeledésről."
Ez is egy látásmód. Az európai közeledés mint abszolút jó, amit a gonosz putyini rendszer akadályoz.
Talán az ukránoknak kellett volna eldönteni, hogy mit akarnak, nem pedig párszáz majdani katonának. Akkor nem lett volna polgárháború.

mojoking77 2014.09.05. 10:40:21

@maxval a bircaman: Basszus. Most olvasom a nevedet. Mar epp kezdtem megijedni, hogy komolyan megorultel a tavoli Bulgariaban, de te nem is maxval vagy, csak egy buzerans kis troll, aki a neveben garazdalkodik...
Jol van fiam, ulj le egyes.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.05. 10:42:46

@mojoking77:

Egyes abban a rendszerben ahol az a legjobb jegy.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.05. 10:43:20

@mojoking77:

Én vagyok az igazi maxval, több nickem van maxval névvel.

mojoking77 2014.09.05. 10:50:29

@maxval a bircaman: Haat, akkor vegtelenul szomoru vagyok. Elszomorit, hogy egy magat ertelmes embernek tarto valakibol hogy lesz egy diktatura szolgalelku talpnyaloja...
Kicsit undorito. Volt amugy egy pont, amikor ugy erezted, hogy ez az? Putyinnak ezt kell csinalnia, meg kell buntetnie egy volt tagkoztarsasagat, amiert az fuggetleniette magat, majd egy ket nyugatbarat csoport levaltotta a nyiltan korrupt es csalo kormanyt, es szakitott Oroszorszaggal, vagy szep folyamatosan jottek az orulet egyre melyebb es melyebb szintjei, es eszre sem vetted, hogy total hulye vagy?
Anno nem pont ezek miatt hagytad el a hazadat, es valasztottal magadnak ujat helyette? Vagy az mar reg volt, most mar uj szelek fujnak?

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.05. 10:58:29

@mojoking77:

Nem vagyok híve a diktatúrának.

Ukrajnában puccs zajlott le, mely ellen fellázadt a lakosság egy része. Miután a rezsim terrorral igyekezett leverni a lázadást, Putyin megsegítette az áldozatokat. Mi ezzel a probléma?

Én az igazsság oldalán vagyok. Mint eddig is.

mojoking77 2014.09.05. 11:00:49

@maxval a bircaman: Ertem. Ugyanezt az analogiat kovetve legalizalod az '56-os szovjet bevonulast is ugye? Csak mert egesz pontosan ugyanez tortent.

mojoking77 2014.09.05. 11:01:44

@maxval a bircaman: Bocs, otthon rovidebb ido alatt, es kevesebb aldozattal az oroszbarat erok reszerol

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.05. 11:06:33

@mojoking77:

Rossz párhuzam.

1956-ban a fél lakosság támogatta csak a felkelést? A Nagy-kormány ellen tömeges lázadás történt? A Nagy-kormány fegyveres harcot indított az ország egy része ellen? A megbukó korábbi vezetés demokratikus választásokon került hatalomra?

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.05. 11:08:39

@mojoking77:

1956 tiszta eset: egy állam megtámadott egy másikat, majd ott a saját embereit helyezte hatalomba.

Mint 1979-ben Afganisztánban, bár ott a szovjetek egyszerűen kiválasztották a hatalmon lévők egyik frakcióját és azt támogatták. Mo-n rosszabb eset zajlott, még frakció se volt.

mojoking77 2014.09.05. 11:19:28

@maxval a bircaman: Lenyegesen kevesebben, mint amennyien utolag azt valljak. A lakossag egy jelentos resze elegedett volt az aktualis helyzettel, legalabb is sajat eletteren belul. A part tagjai, azok csaladtagjai, a dolgozok egy jelentos resze szinten bekes nyugalomban elt.
Javaslom Moldova Bun az elet cimu konyvenek elolvasasat. Sok, mar 56-ban is aktiv rendorrel keszitet tinterjut. Arrol vegkep nem is beszelve, hany pesti szamara nem volt az egesz mas, (legalab is az elso par napban), mint nehany hulligan randalirozasa.
De, mint ahogy azt Richelieu ota tudjuk, a tortenelmet a gyoztesek irjak.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.05. 11:27:07

@mojoking77:

Nem volt aktív, tömeges ellenállás. A felkelés gyakorlatilag vértelenül nyert. S ezt elfogadta mindenki, aktívan vagy passzívan. Új konszenzus alakult ki, melyet a szovjet beavatkozás zavart meg.

Ha arra gondolsz, hogy nem ugrott mindenki a plafonta örömében, az tény, de ez nem is kell. Ilyen soha nincs. Egy hatalmat tökéletesen legitimál a passzív elfogadás.

A párttagok sem voltak ellenzékben, hiszen az új hatalomban a kommunisták jelentős szerepet töltöttek, maga Nagy is komcsi volt.

mojoking77 2014.09.05. 11:39:31

@maxval a bircaman: Ok. Azaz levezettuk, hogy egy kissebbseg dontott ugy, hogy kihasznalja a helyzetet, es "anyaorszagot valt". Rendben. Ment a fogak szivasa, meg a morgas, de az uj Ukran vezetes elfogadta, hogy ez tortent. Ezek utan egy masik, nagyobb teruletet elfoglalo orszagresz is ugy dontott, hogy megjatsza ugyanezt. Hogy ott mekkora a valos oroszbarat erok aranya a teljes lakossaghoz kepest, csak talalgathatunk, de biztos, hogy lenyegesen kissebb, mint a Krimben. Ennek Ukrajna ellenallt, mire Oroszorszag kulonbozo modszerekkel, (egyenlore meg csak titkolt modon), de megprobalja katonai uton rendezni a helyzetet, es novelni az eletteret. Pont mint Hitler 38-39-ben a Szudeta nemetekkel. Ez ugy tunik szamodra nem csak hogy elfogadhato, de egyenesen kivanatos. Azert en erre nem lennek annyira buszke...

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.05. 11:52:55

@mojoking77:

Lásd a koszovói precedenst. Arra gondolj és ne a szudétanémetekre. Közelebbi esemény.

wolves84lb 2014.09.05. 12:08:27

@maxval a bircaman: az ukránoknál ugyanilyen autonóm köztársaságnak számított Doneyeck, vagy a Krím is? Mint az a 22 orosz tagköztársaság?

wolves84lb 2014.09.05. 12:10:45

@polyvinyl: pedig segíthetnél, maxwal néha olyan fáradtnak tűnik...és olyankor nincs kin röhögni úgy igazán. Te pont jó leszel.

wolves84lb 2014.09.05. 12:11:49

@maxval a bircaman:
"Pedig ez hálás feladat. Jó dolog ingyen terjeszteni az igazság fényét."

Nem kellett volna kihangsúlyoznod az ingyent...így mindenkinek nyilvánvaló lett, hogy szép fizetést kapsz te ezért :))

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.05. 12:27:26

@wolves84lb:

Nem, az egyetlen ukrajnai autonóm terület a Krím volt.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.05. 12:28:24

@wolves84lb:

Időnként hoznak vlagyivosztoki békaemberek egy zsák pénzt üregbőrbe varrva, de ez csak amolyan jelképes gesztus...

chepunk 2014.09.05. 12:37:48

@dome64:

Már rég orosz lázító ügynökök tevékenykedtek azon a területen és a Krímben is...

chepunk 2014.09.05. 12:40:05

@maxval a bircaman:

A NATO már rég lemondott ukrajnáról, csak az ukránok mást akartak, talán ez is számít ukrajnában nem csak putyin akarata nem?

chepunk 2014.09.05. 12:42:55

@maxval a bircaman:

Elsősorban Janukovics nem akart választást. AMúgy tök vicces, ahogy te meg a ruszkiszopóid havonta át bírod írni a történelmet, meg a közelmúlt eseméyneit....

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.05. 12:44:35

@wolves84lb:

Oroszoknál három szintű autonómia van:
- köztársaság - 22 van,
- terület - 1 van,
- autonóm kerület - 4 van.

A különbség: a köztársaság közvetlenül része Oroszországnak, míg a másik kettő az 55 oroszországi megye valamelyikének speciális része. Emellett: a köztársaságoknak teljes belső autonómiájuk van, saját parlament, elnök, kormány, minisztérumok, a végrehajtó hatalmat a lakosság választja közvetlenül, nem a szövetségi állam vezetése nevezi ki. A köztársaságok speciális joga még a hivatalos nyelv kiválasztása, mely az orosszal együtt használható. Amire nincs joga egy köztársaságnak: saját haderőre és külpolitikára. Ezzel szemben a területek és az autonóm kerületek valamely nép védelmére lett létrehozva, de jellemzően az autonómia alá van rendelve az adott megyének. A valóságban mind a 4 autonóm körzetben és az 1 területen ma már orosz többség van, az autonómia itt jelképes mára, az eredeti megvédendő népcsoport ma már abszolút kisebbségben van. Tulajdonképpen csak az a fontos jog van életben, hogy ezeknek önálló képviseletük van az orosz parlament felsőházában. Tervezik a 4 autonóm körzet és az 1 terület megszüntetését a közeljövőben, mivel szerepük okafogyottá vált. Ezután csak az 55 megye és a 22 autonómia maradna (+ a 3 speciális város).

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.05. 12:45:06

@chepunk:

Akart, nem akart, lejárt volna a mandátuma.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.05. 12:45:39

@chepunk:

Egy rész NATO-t akar, más rész meg nem. Nem kellene erről népszavazás?

chepunk 2014.09.05. 12:46:28

@flugi_:

Igen bármilyen furcsa is ezek szerint a nagy népi most épp ruszkipárti, szakadárpárti magyarok nyilván egyet értenek a XIX és XX század eleji szlovák, román, szerb, stb szeparatistákkal is a gonosz kisebbségeket elnyomó, erőszakosan magyarosító Magyar Királysággal szemben...

chepunk 2014.09.05. 12:47:40

@maxval a bircaman:

Ukrajna akaer NATO-t, ja és semmi másért minta az orosz agresszó miatt! Úgyhogy ezt a hugyagyú puityin a támogatott szakadárjaival magának intézte...

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.05. 12:48:09

@chepunk:

"havonta át bírod írni a történelmet"

Tudsz erről nálam példát mutatni?

Nem mondom, hogy nem lehet, mert nekem sem mindig mindenről ugyanaz a véleményem, 12 éves koromtól eddig kb. 5 eszmerendszer híve voltam, de ez mégsem jellemző nálam. Apró eltéréseket nem számítva, kb. 15 éve ugyanazt mondom, amit most.

chepunk 2014.09.05. 12:48:49

@maxval a bircaman:

Igen tüntettek is a tagköztársaságok nagyobb függetlenségért a névleges helyett...

Dr.Bio74 2014.09.05. 12:49:18

Az a büdös helyzet, hogy a nagypolitika létrehozta az ukrajnai helyzetet. Leszarva a kis embereket, akiket mind a két oldal szenvtelen közönnyel küld a halálba. Itt pedig szimpatizánsok kis csoportjai okítják egymást saját maguk igazságairól.
Az átlagember szopik most ukrajnában, a jelenleg békében élő magyar meg kicsit sem akar elgondolkozni ezen, hanem virtuálisan tépi egymást. Rémisztőek vagytok.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.05. 12:49:47

@chepunk:

Ez gyakorlatilag 2 köztársaságban történt meg a 22 közül.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.05. 12:51:45

@chepunk:

Nálam ezzel nem fogsz eredményt elérni.

A múltkor a Trianonnal kapcsolatos cikkem miatt magyarellenes zsidónak lettem minősítve.

Igen, Trianon elkerülhetetlen volt. Nem lehet egy országot egyben tartani, ha a fél lakosság NEM AKAR az ország része lenni. Az egyetlen alternatívát pedig éppen a magyarság ellenezte.

chepunk 2014.09.05. 12:53:50

@maxval a bircaman:

Például: nem nem a nyelvtrövény után kezdődtek a tüntetések, már a majdannal együtt megkezdődtek és már ősszel lázították a ruszkik a kelet ukrán lakosságot (akkor is elcsatolták volna ha Janukovics marad...), pár hónapja még te is erről írtál... Krímet meg addigra már rég megszálltákk a zöld emberkék. Ráadásul sem a krímben, sem kelet ukránban a ruszkik haja szála sem görbült, még akkor sem amikor már rendőrségeket foglalgattak el... Tényleg hatalmas ukrán elnyomás lehett...

chepunk 2014.09.05. 12:54:49

@maxval a bircaman:

"eddig kb. 5 eszmerendszer híve voltam," ja akkor te garantáltan nagy magyar vagy ;-)! Mint a részeg szamár...

Dr.Bio74 2014.09.05. 12:56:42

@maxval a bircaman:

" magyarellenes zsidónak lettem minősítve. "

Vigyázz vele, mert örök bélyeg ez a balfaszok szemében.

chepunk 2014.09.05. 12:59:00

@Dr.Bio74:

Ebben igazad van! Kicsit el is siklott a cikk lényege! Putyin nagyhatalmi játszmái miatt kényszersorozott orosz fiatalokat kényszerít ukrajnában ukrán fiatalokat gyilkolni... Persze azok néha-néha visszalőnek, így mindkét nép fiataljai hullanak mint a legyek. Ráadásul Oroszországban az oroszok a sorkatonaságot gyűlölik, aki teheti orosz fiatal az elkerüli (korrupciós fagyi visszanyal a ruszkiknak az orvosi alkalmasságnál..., bár amúgy is gyászos állapotban vannak az oroszok egésségügyileg, meg mentálisan), nem is akarnának katonának menni, csakhát putyin rémálmai, hogy jujj jüön a szonszédba a NATO, pedig csak ő tehet róla...

Dr.Bio74 2014.09.05. 13:01:10

@chepunk:
"Ha valaki husz évesen nem liberális akkor nincs szive, ha negyven évesen nem konzervativ nincs esze."

Oszt ez csak kettő.

chepunk 2014.09.05. 13:04:00

@Dr.Bio74:

Tehát ezért kell ilyen lemaradottnak lennünk... Nálunk többször fordítva van...

Dr.Bio74 2014.09.05. 13:04:54

@chepunk:
Az indulás az Eu társulástól, Janukovics visszakozásától, és a Majdantól számítandó. Hol milyen nyugati erők tenyereltek bele a dolgokba nem tudjuk, lehet csak diszkrétebben csinálják, mint putyin.

Részemről nem kérek sem az oroszokból, sem az ukránokból, sem az amcsikból, németekből, franciából.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.05. 13:24:44

@chepunk:

A lakosság egy része ellenezte a puccsot, ez a fő ok, s nem a nyelvtörvény.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.05. 13:25:17

@chepunk:

Valamiféle érdem, ha az ember mindig ugyanazt gondolja egész életében?

Lémusz 2014.09.05. 13:44:31

Először a cikkre reagálnék. Szomorú dolog, ha valaki meghal, de mint a katonáknál, a hadi tudósítóknál is ez benne van a pakliban. Ezzel számolnia kellett, amikor ezt a szakmát választotta. Ettől persze tragikus ami történt, mint ahogy minden civil áldozat az. Márpedig ők sokan vannak. Nyilván mindkét fél részéről. Az egyik oldal véletlenül lelőtt egy utasszállító repülőt, a másik lebombázott egy kórházat, és ezek csak azok az információk, amik hozzánk eljutottak.
Innét pedig eléggé egyoldalúnak tűnik a tájékoztatás, de lehet, hogy csak a dolgok megítélése más. Volt már, hogy egy kórház lebombázása miatt az egész világ felháborodott, és olyan is, hogy egy repülőgép lelövése gyorsan feledésbe merült.
De nézhetjük onnan is, hogy az oroszok szerint az amerikai titkosszolgálat volt a Janukovics elleni puccs hátterében, de ez nem érdekelte a világsajtót. Azt viszont minden újságíró tényként kezeli, és sokat hangoztatja, hogy az orosz katonák Putyin parancsára vannak Ukrajnában. Ez pedig mint ugye tudjuk, katonai agresszió, az viszont nem az, ha NATO csapatok „hadgyakorlatoznak” Ukrajna – egy nem NATO tagország - területén.
Ilyenkor jön a válasz, hogy Őket Ukrajna nemzetközileg elismert miniszterelnöke hívta.
Hát hogy is lett nemzetközileg elismert „demokratikus” kormánya Ukrajnának?
Egy csapat felfegyverzett tüntető és a hozzájuk átállt katonaság mindenkit letartóztatott, aki Janukovicsra szavazott volna. Így a parlamentbe csak azok juthattak be, akik az új kormányra szavaztak. Ezt az egyébként diktatúrákban használatos módszert a nyugat lelkesen üdvözölte, az új kormányt pedig megkérdőjelezhetetlenül demokratikusnak kiáltotta ki, és február óta sem nagyon sürgeti az új választások kiírását.
Tudjuk, milyen fontos a nyugatnak a kissebségek védelme, az ukránok esetében valahogy mégsem volt ez annyira fontos a világnak, mint akár néhány héttel korábban a „kritikus” magyar helyzet kapcsán. Sőt el sem fogadták egy olyan szavazás eredményét, mint amilyen korábban az ukrán parlamentben kormányváltást eredményezett. Sőt azt sem hajlandók elhinni, hogy a Krím Félszigeten lakó 60%-nyi orosz maga eldöntötte az ukrajnától való elszakadást. Meg hát hogy is dönthetne egy népcsoport úgy, hogy kiválik egy országból? Sehogy. De ha ez így van, akkor tessék már visszacsinálni Jugoszláviát, mert a NATO ott véletlenül rossz oldalt bombázott.
Tévedés ne essék nem hiszem, hogy az egyik oldal jó, a másik meg gonosz. Janukovics hatalma éppen annyira volt demokratikus, mint most Porosenkóé. És az orosz katonák persze hogy Putyin parancsára vannak ukrán területen. De ne higgyük, hogy az USA-nak nincsenek ott emberei, akik néha egy kis csúszópénzzel, talán még merényletekkel is megpróbálják befolyásolni a helyzet alakulását.
Ez a háború tulajdonképpen nem is Ukrajnáról szól. Az USA szeretné a befolyását minél messzebb kitolni. Ha sikerül a volt szovjet tagországokat irányítani, akkor már csak Oroszország, és Kína lesz hátra. Immáron Oroszország is átment támadásba. Mostantól várható, hogy az ő céljuk is a terjeszkedés lesz. A kérdés, hogy erre az USA-hoz hasonlóan diplomáciai, és kémkedési módszereket, vagy nagyobb részben katonaiakat fognak-e használni?

bölcsbagoly 2014.09.05. 14:06:40

@chepunk: ne magadból indulj ki! Az ország életszínvonalbeli lemaradásának meg a 45 év kommunista diktatúra az oka. 45-ben s előtte nem voltunk hátrébb mint az osztrákok s a többi nyugati állam, pár kivételtől eltekintve.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2014.09.07. 01:08:24

@deflorator: "Talán az ukránoknak kellett volna eldönteni, hogy mit akarnak, nem pedig párszáz majdani katonának. Akkor nem lett volna polgárháború. "

Ez vagy naiv vagy cinikus. Polgárháború kizárólag azért van, mert putyinék szeretnék, hogy legyen polgárháború. Komoly hiba elhinni, hogy az ukrán orosz kisebbség általános vágya az a szakadárkodás, amivel először a jobb szektort sikerült provokálni, aztán beleráncigálni a káoszba az egész keleti határvidéket. Szervezett casus belli gyártásnak látszik ez az egész ahogy történt.

Egyébként meg eléggé magától értetődő, hogy jobb az ukránoknak az EU mint putyinék. Ahogy remélhetőleg az is minden itt beszélgető számára egyértelmű remélhetőleg, hogy nekünk, magyaroknak is sokkal jobb az EU mint putyinék.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2014.09.07. 01:13:41

@maxval a bircaman: szerintem az lett volna normális, ha az oroszok felajánlanak pénzt Krímért, és azért, ami még kell nekik, és elfogadják a nemet válaszként. Az lett volna normális, ha Krím elszakadásáról nem csak a krími oroszok, hanem minden krími véleménye elhangozhatott volna. Az lenne normális, ha putyinék nem lőnének az ukránoknál.

Az lenne normális, ha az orosz átlagember nem lelkesedne azért, hogy megint tőlük fél a környék.. Tudom, naiv vagyok.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2014.09.07. 01:40:31

@chepunk: természetesen.

@mojoking77: a blogja még durvább. Én a pussy riot akció óta ismerem maxvalt, azóta még nem lepett meg véleményváltással.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.07. 08:33:44

@flugi_:

Ha az USA szabadon bombázhat Afganisztánban, Irakban, Líbiában, kormányt dönthet EGyiptomban, Tunéziában, fegyveres banditákat küldhet Szíriába, országokból részt szakíthat ki, mint Szerbiában, s mindezt csakis az amerikai érdekek érvényüléséért, akkor vajon miért ne lenne szabad Oroszországnak megvédeni a saját érdekeiket, ráadásul úgy, hogy ezzel az érintett lakosság szinte teljes mértékben egyetért.

Az USA azt hitte a SZU szétomlása után, soha senki sem fog tudni erőből politizálni a világban, csak ő. Na, tévedett az USA. Íme Oroszországból független, erős nagyhatalom lett az utóbbi 15 év alatt, s az USA nem rendelkezik eszközzel az orosz politika gátolására.

Ennyi az egész.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2014.09.07. 14:04:41

@maxval a bircaman: Ez az a torz látásmód, aminek az az eredménye, hogy tetszőleges ocsmányság legitimizálható random világpolitikai szereplőkre mutogatással. A valóságban Ukrajnának semmi köze pl. Afganisztánhoz, ezek a nagypolitikai ívek irrelevánsak. Semmilyen USA tevékenység nem teszi se indokolttá se elfogadhatóvá a jelenlegi putyini viselkedést.

Mondanom sem kell, hogy az általad leírtak szerint, és abból következően, hogy a blogodban az oroszoknak szurkolsz a kérdésben, akkor lehetsz kizárólag következetes, ha _őszinte_ _örömmel_ üdvözlöd az amerikai jelenlétet az általad felsorolt országokban, és ott szintén a nagyhatalmi érdekek maximális teljesüléséért repesel. Te magad fogalmaztad meg elég találóan, hogy "Ha az USA szabadon bombázhat". Ha szerinted nem bombázhat szabadon, akkor a ruszkiknak miért lenne szabad?

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.07. 14:20:56

@flugi_:

Minden eset egyéni. Akkor támogatom, ha azt jónak látom. Ha rossznak látom, akkor ellenzem.

Líbiai beavatkozás = totális káosz, gyilkosságok. Rossz.

Ukrajnai bevatkozás = az illegitím rezsim elleni harc, a lakosság érdekvédelme. Jó.
süti beállítások módosítása