Igari Léna 2016.10.18. 20:22

Tényleg radioaktív hamuvá akarják-e változtatni Amerikát az oroszok?

Az utóbbi hetekben sok olyan értesülés és hír jelent meg a nyugati médiában, amelyből azt a következtetést lehetett levonni, hogy Oroszország nukleáris háborúra készül, vagy legalábbis számol a lehetőségével. De hogy a fegyverkezés, fenyegetőzés és az ukrán és szíriai katonai intervenció mellett valóban akar-e háborúzni a Nyugattal, azt az alábbiakban mérlegre tesszük.

Egy moszkvai lakótelepen óvóhely építésére vonatkozó plakátok jelentek meg a közelmúltban, amely az Egyesült Államok és szövetségesei által végrehajtott nukleáris csapás esetén menedékként szolgálhat a Volgai Körút lakossága számára - értesülhettek az ellenzéki aktivista, Alekszej Navalnij twitterének követői. A széles körben közzétett plakát azonban - mint utóbb kiderült - hoax volt, valószínűleg csak az ötszáz rubeles "hozzájárulás" begyűjtésére irányult a kihelyezése, nem az városrész hatóságai rakták ki.

Komolyabb visszhangot kapott viszont az orosz médiában az a tény, hogy a szentpétervári kormányzó, Georgij Poltavcsenko 30 dekagrammos kenyérfejadag biztosítására vonatkozó tervet dolgozott ki, amely húsz napon keresztül a város teljes, az ötmilliós lakossága számára garantálná ezt a mennyiséget, sőt erre elő is irányzott 160 millió rubelt. A kormányzó az egész országra vonatkozóan javasolta a kenyér fejadagra vonatkozó terv kidolgozását hadiállapot esetére - hosszabb időre véleménye szerint, a modern fegyverek miatt nem szükséges. Ezen túlmenően a rendkívüli veszélyhelyzetek esetén üzembe álló tájékoztatási rendszert is kipróbálták a hónap elején - mindez nem a biztonáságérzetét erősítette az embereknek, - valószínű azonban, hogy a városvezetés csupán a népszerűségét kívánta megerősíteni, hiszen a 900 napos leningrádi blokád emléke továbbra is mélyen él az oroszokban.

A következő riadalmat keltő megnyilatkozás az orosz "Liberális Demokrata Párt" vezetőjének száját hagyta el, aki azt mondta, hogy Hillary Clinton hatalomra kerülése egyet jelent a nukleáris háborúval. Nos, Vlagyimir Zsirinovszkij kijelentése otrombaság ugyan, és az amerikai választások befolyásolásaként is értelmezhetnénk, ha az orosz parlament harmadik legnagyobb frakciójának vezetője gyakorolna bármilyen hatást hazája törvényhozására. Ez (mármint a befolyása) azonban csupán a kormány előterjesztéseinek megszavazására korlátozódik, egyéb hatása nincs az orosz politikára - úgy is mondhatnánk, hogy a politikus biztonságos távolságban van a nukleáris rakéták indítógombjától.

Az apokalipszis-várók már gifet is gyártottak a radioaktív hamus híradóból

Sokakat aggodalommal töltött el a haderő toborzása, a Nemzeti Gárda megalakítása. Az orosz kormányzat ugyanis olyan törvényt alkotott, amely megteremti annak lehetőségét, hogy a tartalékosok és veteránok hat hónapra szerződéses állományú katonaságot vállaljanak, valamint elkezdték a nemzeti gárda sorainak feltöltését. Jelenti-e mindez egy közelgő háború előszelét? Nem feltétlen. Sokkal inkább valószínű, hogy a hazai problémák megoldása végett erősítik meg az ország haderejét: és itt nem csak a természeti csapásokkal vagy egyéb katasztrófákkal szembeni hatékony fellépésre kell gondolni. Az ellenzék félelme az, hogy az esetleges belső rendbontások "kezelésére" hozták létre a Nemzeti Gárdát. Az ok azonban ennél is prózaibb lehet: a vidéki városokban a gazdaság annyira nem működik, hogy szinte az egyetlen megélhetési lehetőség, ha a férfi bevonul és szerződéses katonaságot vállal. Ukrajnában rengeteg ilyen kilátástalan, egzisztenciális nehézséggel küzdő "kontraktnyik" - azaz szerződéses katona harcolt a szeparatisták oldalán.

Szintén nyugtalanító tény, hogy Oroszország a balti államokkal határos Kalinyingrádba nukleáris töltetekkel felszerelt rakétákat telepített. Ez okozott némi riadalmat a NATO-tag balti államokban és Lengyelországban is, amelyek kifejezetten a rakéták hatósugarába esnek, de Igor Konasenkov, az orosz Védelmi Minisztérium szóvivője igyekezett eloszlatni az aggodalmat, és bejelentette, hogy a rakéták az amerikai kémműholdakat veszik célba. A litván belügyminiszter szerint - akinek országa egyébként szomszédos a fent említett területtel - ez csupán egy tárgyalási taktika, noha elég barátságtalan.

Mindemellett Oroszország és az Egyesült Államok kapcsolata a hidegháború óta nem tapasztalt válságba került, amióta az amerikaiak felmondták az együttműködést a szíriai rendezésben, és felvetették, hogy szükséges megvizsgálni, nem követett-e el az orosz fél háborús bűncselekményt. Putyin elnök ezt a lépést annyira nehezményezte, hogy az állami kézben lévő orosz média egyből háborút kezdett vízionálni, mivel az elnök pedig felmondott egy sor nukleáris megállapodást - például a tizenhat éve megkötött, hadászati célú plutónium-készlet csökkentésre vonatkozót. A szerződések felújítását pedig olyan gazdasági és pénzügyi feltételekhez szabta, amelyek gyakorlatilag a Krím-félsziget annektálása kapcsán bevezetett gazdasági szankciók visszavonását jelentetnék. A két ország közötti kapcsolat közti mélypontot mutatja, hogy az oroszok légvédelmi rendszert állítottak üzembe Szíriában, és nem tartották kizártnak, hogy akár amerikai repülőgépet is lelőnének - annál is inkább, mert mindenféle együttműködést felmondtak a légtér használatának egyeztetése kapcsán is. Ezek az egyeztetések - amelyek Izraellel eddig nagyon jól működtek - megakadályozták, hogy egymás gépeit lelőjék a szíriai polgárháborúban a különböző fegyveres csoportokat támogató hatalmak. Ennek veszélye most megnőtt. Arról nem is beszélve, hogy Oroszország annak lehetőségét is felvetette, hogy katonai jelenlétét Kubában és Vietnámban is megújítja, valamint mintegy ötezer desszantost küldött az Egyiptommal közös hadgyakorlatra a Közel-Keletre. Mindezek mellett Dmitrij Kiszeljov, az állami média egyik propagandistája ismét belengette a "radioaktív hamuvá" válás lehetőségét az Egyesült Államok számára.

Nyilván felmerül a kérdés, ha nem akar háborút kirobbantani, akkor mi Putyin célja ezekkel a lépésekkel? A New York Times által megszólaltatott orosz politológus, Jekatyerina Schulmann szerint nem csak annak hangsúlyozása, hogy az Egyesült Államok jelenlegi és leendő elnökének is egyenrangú tárgyalópartnere nemzetközi kérdésekben, hanem a hazai problémákról tereli el a figyelmet: az egyre nagyobb lyukról a büdzsében, és a rezsitarifák drasztikus megemelkedéséről. További komoly gondot jelent a társasházak lakói számára az úgynevezett "nagyfelújításra" szedett hozzájárulás: az elöregedő lakásállomány felújítására ugyanis a központi költségvetés nem tartalmaz keretet, a lakók számára viszont elviselhetetlenül magas terhet jelent a saját lakásfenntartásuk mellett a közös tulajdonú részek felújításának finanszírozása.
Drasztikusan csökkennek az egészségügy kiadásai és hosszú évek után először a hadászati kiadásokat is visszavágták. Putyin hatalomrakerülése óta először csökkennek a reálbérek, és a óriásiak a cégek dolgozóik számára ki nem fizetett bértartozása. "Látom a retorikája bizonyos mértékű eszkalálódását, amely nyilvánvalóan a szokásos tárgyalási módra való hangolódás - jegyezte meg Schulmann a New York Times riporterének, aki a jelenlegi szituációt az ukrajnai eseményekkel hasonlította össze - először az eszkaláció, aztán a konzultáció, végül egy lépés hátra. Ez, úgy tűnik a szokásos taktikája, amely - mint látható - működik".

Források:

The Washington Post
The New York Times
inosmi.ru
Vkontakte, 1tv.ru

 

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rosszija.blog.hu/api/trackback/id/tr5911819199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exterminador 2016.10.19. 11:15:29

Zsirinovszkijről azt olvastam valahol, hogy az orosz kormány "tudatalattijaként" funkcionál. Sokatmondó, hogy tagja lehet a parlamentnek, megtűrik, mint ún. "ellenzékit". A valódi ellenzéket ugyanis Oroszországban kicsinálják.

von Putri 2016.10.19. 12:00:39

Két háborúba már sikerült belerángatni minket Oroszország ellen, de nem számít, gyorsan feled a nép, ha elég erős agymosást kap. Hogy ki készíti elő a harmadikat, azt nem nehéz kitalálni, csak rá kell nézni a terepasztalra hogy kinek az ólomkatonái sorakoznak fel a másik határainál

Nem Amerika van fenyegetve közvetlenül, a legrosszabb esetben Európa feláldozásával megmenti magát, vagy ami megmarad belőle. Semmi nem nagy túl ár az ideológiai megszállottaknak, a demokráciaexportőröknek akik gyújtogatnak szerte a világon. Ha csak rajtuk múlna mi kb. Líbia szintjén lennénk, a totál káoszban, az összeomlás küszöbén vagy azon is túl. Szerencsére itt már kevesen kajálják be a süket dumájukat

chrisred 2016.10.19. 12:06:57

Nem akarják, inkább csak álmodoznak róla. Amikor maguknál vannak, akkor tisztában vannak vele, hogy az egyet jelentene saját maguk radioaktív hamuvá változtatásával. És ők még azért élveznék még egy kicsit az életet, amit a markukban tartott hatalommal biztosítani tudnak saját maguk számára.

illaim 2016.10.19. 12:17:55

@von Putri: Nagyon helyes tovaris Putri! Dolgozz muzsik, mert különben mész a Ljubjankába!

von Putri 2016.10.19. 12:28:43

@illaim:
Ha sikerül végképp sarokba szorítani Oroszországot, akkor sor kerülhet nukleáris fegyverek bevetésére. De az USA védelmi doktrínája is ugyanígy rendelkezik erről, csak őket senki sem akarja sarokba szorítani

Aztán mindig vannak, akik igyekeznek kiterjeszteni a feltételeket, mint például az elmúlt években Irán esetében. Ha nem Obama az elnök hanem a Clintonova, kíváncsi lennék ellenállt volna a washingtoni héják nyomásának. Szerintem nem, és bevetette volna az atomfegyvert Irán ellen

Akkor most kik is a háborús uszítók?

CyberPunK 2016.10.19. 12:47:20

@von Putri: mi is van azzal a maláj géppel, amit sikerült leszednetek egy BUK-al, kicsi pacifistám?

Kreml propaganda osztály bérszámfejtés 2016.10.19. 12:53:13

Ha tovaris birca nem jelenik meg azonnal, a havi bérét nem fogom számfejteni! Munkaidő van!

Kreml propaganda osztály bérszámfejtés 2016.10.19. 12:54:46

@von Putri: A fizetési listán önt mint önkéntest találom, költségtérítéses besorolással. Mennyi a havi internet előfizetése?

Kreml propaganda osztály szófiai összekötő 2016.10.19. 13:09:33

Tovaris birca! Most szólt a bérszámfejtés, hogy gond van a munkaidő nyilvántartásával. Igazolatlan lesz a mai napja, ha csak nem hoz megint orvosi igazolást, mint a múlthét hétfőn az ánusz berepedéséről.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.10.19. 13:25:19

"Szintén nyugtalanító tény, hogy Oroszország a balti államokkal határos Kalinyingrádba nukleáris töltetekkel felszerelt rakétákat telepített."

Nem kevésbé nyugtalanító az oroszok számára, hogy a határaik mentén zsinórban sorakoznak az USA támaszpontjai. Érdekes, ezen nem akad ki az USA és Ny.-Európa.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.10.19. 13:26:40

@Kreml propaganda osztály szófiai összekötő:

Bmeg, nekem még a múlt heti béremet sem fizettétek ki. Ha nem kapom meg azonnal, akkor holnaptól USA-párti kommenteket fogok írni. Ezt tekintsd fenyegetésnek!

deneskata 2016.10.19. 13:55:54

Nagyon tetszenek a hozzászólások! :D
Eddig egyébkén egy percig se vettem komolyan az orosz nukláris fenyegetést. Így összszedve azonban, ahogy itt elolvastam - nos, megyek a boltba konzervekért.

Kreml propaganda osztály szófiai összekötő 2016.10.19. 14:21:10

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Elnézést kérek, egy kínai átiratot kaptam az áthelyezésedről és eddig tartott a fordítás. A kínaiak is késtek vele, mert sok ideig tartott a III/III-as archívumból az alkalmasságodat igazoló papírokat kikérni. De a jövőheti bérlistán már rajta leszel.

Kreml propaganda osztály bérszámfejtés 2016.10.19. 14:24:19

@Kreml propaganda osztály szófiai összekötő: Különben is a magyar bértollnokok nem a szófiai összekötőhöz tartoznak.

E.Katolnai 2016.10.19. 14:25:14

a liberális söpredék képtelen elviselni, h van valaki aki feláll velük szemben és azt meri mondani nekik: nem!
az amerikaiak takarodjanak haza az orosz határokról, szűntessék meg a támaszpontok kiépitését és foglalkozzanak az otthoni beltenyészet csőcselékükkel. Hagyják a világunkat békén, senkinek nincs szüksége világ-rendőrségükre, "demokratikus értékeikre" a bepofázásra, az erőszakos diktátumra.
Szemét, agressziv banda, akik csak abból értenek, ha atomháborúval fenyegetik meg őket, nagyon helyes, h az oroszok sarkukra álltak és nem hagyják a liberális söpredéket diktálni.
Az a szajha-féreg clintonné háborút akar, nos megkaphatja, de akkor, mikor minden lángba borul ez a szajha miatt: tessék nem vinnyogni!

exterminador 2016.10.19. 15:18:59

@E.Katolnai: bevetted ma már a nyugtatódat? Hidd el, használ!

nyomasek 2016.10.19. 15:39:54

Az USA 725 katonai támaszponttal rendelkezik a világon, miközben nincs globális fenyegetettség: a Szovjetunió szétesett, Európa a lábai előtt hever, területén Moszkvától 2-3 percnyi csapásmérő atomfegyverrel.
Ilyen körülmények között orosz fenyegetésről beszélni minimum aránytévesztés.

2016.10.19. 15:40:05

@E.Katolnai: Megtudtam, ki zsirinovszkij magyar hangja.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.10.19. 15:49:31

@E.Katolnai: Jól van! ma is kinyaltad az oroszok seggét és elégedetten csettintettél élvezve a szar ízét.

@Kreml propaganda osztály bérszámfejtés: Látom itt többen szeretnének bircával egy bérlistán lenni.
süti beállítások módosítása