Igari Léna 2014.09.11. 15:15

Ennyit ér az ukrán tűzszüneti megállapodás

 

Pável Gubarjev, az Ukrajna keleti megyéiben zajló „felkelés” vezetője elmondta, hogy „Novorosszija” határait kész akár hét megyére kiterjeszteni, ezáltal tanújelét adta annak, hogy semmilyen mértékben nem tartja be a tűzszüneti megállapodás feltételeit. A felkelők tehát nem meghátrálnak, hanem offenzívát terveznek, a nyugat eközben további szankciókat tervez Oroszország ellen, amely „ott se volt”.

Korovin, Gubarjev, és elvtársaik Rosztovban 

A dokumentum aláírásának napján, szeptember 5-én, pénteken közös közleményében még így nyilatkozott az ún. Donyecki és Luhaszki „Népköztársaság” minisztertanácsának elnöke, Olekszandr Zaharcsenko és Ihor Plotnyickij: „Rendkívüli fontosnak tartjuk azt, hogy elérjük a vérontás befejezését és megelőzzük a humanitárius katasztrófát a délkeleti régiókban.”

Az ukrán vezetés és a szakadárok az EBESZ és Moszkva közvetítésével azért állították össze a 12 pontos megállapodást, hogy a Donbassz lakosságát megmentsék a humanitárius katasztrófától, és hogy felkészülhessenek a télre Ukrajnában. Érdemi megoldás azonban nem született a felkelők és Kijev közötti konfliktusra. Még abban sincs megállapodás, hogy kit neveznek „törvénytelenül felfegyverzett csoportoknak”, amelyek működésének beszüntetése a megállapodás egyik pontja, ugyanis Kijev részéről a felkelőket értik ez alatt. Ezért a megállapodás maga ellentmondásos, hiszen terrorszervezetként kezelt csoportok képviselőivel írták alá az állam képviseletében egyezményt. Ugyanakkor a felkelők részéről a Kijev által felfegyverzett, és a Nemzeti Gárda soraiba integrált fegyveres önvédelmi alakulatokat tekintik „törvénytelenül felfegyverzett csoportnak”, a kijevi kormányt pedig illegitimnek, ezért nem tartják be a megállapodást. 

   Fotó: Arje-Lejb Krasznopolszkij                           

Az eddig sem volt kétséges, hogy a minszki egyezmény nem hozza el a hosszabb távú rendezést, azzal azonban, hogy szeptember 9-én, Rosztovban tartott sajtótájékoztatóján Gubarjev kijelentette, hogy „ez csak egy papírfecni”, sőt nemcsak tűzszünetet nem tartanak, hanem további offenzívát terveznek, nyilvánvalóvá vált, hogy a válság mélyülni fog. Gubarjev elmondta, hogy a jövőben Luhanszkon és Donyecken felül a Zaporozsje, Dnyepropetrovszk, Harkov, Herszon, és Odessza megyéket is el kívánják foglalni, hogy megvalósítsák területén Novorossziját. Régen nem Ukrajna föderális átalakítása a cél, (noha ezt Dugin szakmai életútjának tanulmányozói eddig is egyértelműen tudták) hanem magasztosabb célokat fogalmaztak meg: Novorosszija felszabadítása a nyugati civilizáció befolyása alól. Gubarjev így határozta meg az elfoglalásra szánt területet: a lakosság nagy része oroszul beszél, nagyjából két másodperc alatt képes meghatározni nemzetiségét, a politikai erői az Oroszországgal kötött unióban látják a jövőjüket, továbbá az Eurázsiai Unióhoz való csatlakozás és az orosz vámunió a távolabbi perspektíva. Gubarev szerint a felkelés eddig elért eredményeit felhasználva folytatni kell a támadást, és a többi terület elfoglalásával egész Novorossziját felszabadítani.

 

 

Mozgovoj, a felekők egyik vezére, aki éppen Sztrelkovot helyettesíti

A sajtótájékoztatón részt vett az Orosz Föderáció részéről Gubarjev eurázsiai vízióját osztó elvtársa, Valerij Korovin, a Társadalmi Kamara képviselője (a Társadalmi Kamara orosz jogintézmény, amely a törvényhozás és a civil szervezetek közötti egyeztető fórum, tagjainak egy részét az elnök delegálja, másik felét választják). Korovin a Geopolitikai Kutatások Központjának igazgatója elmondta, hogy Putyin békés rendezésre irányuló terve, amely a minszki megállapodás alapja is lett, nem időszerű, ugyanis vagy (1) a nehéztüzérség bevetése előtt, vagy (2) a Luhanszki és Donyecki Népköztársaságnak a Kijevről Donbasszra küldött „náci büntetőhadjárata” felett aratott végső győzelme után kellett volna megvalósítani. Korovin kifejtette, hogy a békés rendezés terve véleménye szerint azoktól a hatalom közelében lévő emberektől és oligarchákból álló összeesküvéstől származik, akik az első csecsen hadjáratban a hegyek közé beszorított csecsen lázadók teljes megsemmisítését akadályozták. Korovin felszólalása végén azt a végkövetkeztetést vonta le, hogy a háborút megállítani a jelenlegi köztes állapotában nem szabad. Hasonló konklúziót fogalmazott meg Pavel Gubarjev is, aki szerint Novorosszija elfoglalásának történelmi misszióját nem szabad félbehagyni, mert így Oroszország közvetlen szomszédja egy olyan ellenséges állam lesz, ahol a választások során már soha többé nem kerül oroszbarát hatalom kormányra.

Pavel Gubarjev, Valerij Korovin is rendszeres előadói az orosz Nemzeti Felszabadítási Mozgalom (NOD) által szervezett demonstrációknak, melyek fő célja Oroszország amerikai befolyás alól történő felszabadítása és az orosz alkotmány azon passzusainak megváltoztatása, amelyek az állam ideológiai semlegességét alapozzák meg. A Jevgenyij Fjodorov kormánypárti (Egységes Oroszország Párt) képviselő által létrehívott szervezet szlogenje: Haza, Szabadság, Putyin! Célja az orosz alkotmány nemzeti alapokon történő újraírása, és az „ötödik hadtest” - értsd liberális gondolkodók, civil ellenzékiek, a hatalommal szembehelyezkedő oligarchák – elleni harc. A szervezet rendszeresen toboroz és küld ki önkénteseket (azaz ukránok ellen harcoló „szabadnapos katonákat” „felkelőket”) az úgynevezett „Novorosszija” területére, ahol nemcsak ideológiai harcot, hanem valóságos háborút vívnak Ukrajna ellen, és a nyugati típusú berendezkedéssel szemben. 

 

 Orosz népművészet már Putyin első ciklusa óta gyártja a hasonló képeket - egyre profibb minőség, színvonalasabb propaganda.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rosszija.blog.hu/api/trackback/id/tr96688883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Józsi01 2014.09.12. 13:50:08

Donyeck felkészül az ukrán csapatok offenzívájára. Ahogy Alekszej Borisovics, a "Szellem" alakulat parancsnoka éles hangú nyilatkozatában megfogalmazta, a minszki megállapodás csak arra volt jó, hogy Kijev időt nyerjen, és felkészülhessen egy újabb offenzívára. Harkov térségében gyűjtik össze a haderőt, és ide hordja napi rendszerességgel több NATO repülő az utánpótlásokat. Szemtanúk szerint csak a tegnapi napon négy C-130-as típusú repülő landolt a reptéren, valamint egy lengyel repülőgép. Harkovban felsorakoztatott, majd 300 páncélozott járműből álló csapatösszevonásban a szemtanúk elbeszélése szerint többségben vannak a külföldi gyártmányú fegyverek, főleg angol típusok, de van román és spanyol MLR rakétás egység, és nem ukrán gyártmányú tankok is.

Telmanovónál, Marjupoltól északra azonban az ukrán hadsereg támadást hajtott végre, és megpróbálta elérni egy katlanba zárt csoportját, ezzel újra megszegve a tűzszünet csapatmozgatási tilalmát. Valójában mióta a fegyvernyugvás elkezdődött, semmi egyéb nem zajlik, mint kölcsönösen egymás gyanúsítása, ki szegte meg és miért a tűzszünetet. Mindkét fél tisztába van vele, hogy ez a tűzszünet rendkívül késélen táncol. Bármikor folytatódhat a háború teljes valójában. A telmanovói összecsapás ezekben az órákban zajlik, a milícia ellentámadást indított.

Innen északabbra Sztarobecsevo kisvárosban a Motorola elit egység megtisztította a várost az utolsó ukrán katonáktól, a katlanba szorított ukrán hadsereg itt is feladta magát. A településen román gyártmányú "LAROM" rakétás egységeket zsákmányoltak.

Természetesen az ANTANT=NATO bábállamai nem avatkoznak a kimondhatatlan háttérhatalom megrendelésére.

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2014.09.12. 18:34:20

Egyértelműen az oroszok a mocskok ebben a történetben. Az Ukrán államot darabolják. Az, hogy a nagyapjukat odaette a fene a szovjet rendszerben, az két eshetőségre adhat felhatalmazást nekik. Vagy ott maradnak és elfogadják, hogy ez egy másik ország, vagy hazatakarodnak a szeretett szarfészek oroszországanyácskájukba.
süti beállítások módosítása