Igari Léna 2014.08.03. 01:39

Mit szólnak az oroszok, ha a NATO betölti feladatát, és megvédi tagállamait?

http://edition.cnn.com/video/data/2.0/video/topvideos/2014/08/01/lead-dnt-starr-us-backs-nato-proposal-russia.cnn.html

Történelmi beszédet mondott Putyin augusztus elsején egy I. világháborús emlékmű avatásán, Moszkva mellett. A mondanivalója egyik hangsúlyos eleme volt, hogy bár a száz évvel ezelőtti háború előzményeként az oroszok próbálták békére inteni a háborúzni készülő Osztrák-Magyar Monarchiát, a "testvéri szláv nemzet" érdekeit szem előtt tartva, mégis kénytelenek voltak harcba bocsátkozni a nyugati agresszióval szemben.

A testvéri szláv nemzetet akkor a szerbek jelentették, ma azonban nem lehet az áthallást figyelmen kívül hagyni: Putyin ma a szomszédos "Novorosszija", azaz az elmúlt hónapok során Ukrajnáról leszakadni kívánó déli- és keleti megyék orosz ajkú lakosságát kívánja orosz tankokkal és nehéztüzérséggel megvédeni a "náci ukrán kormány" agressziójától. Még nem került sor nyílt orosz intervencióra, de Dmitrij Timcsuk, ukrán katonai elemző rendszeresen beszámol Oroszország területéről Ukrajna felé indított tüzérségi támadásokról, és napról-napra készülnek az orosz "békefenntartó" alakulatok érkezésére. Az említett "békefenntartók" már sikeresen felvették a harcot a maláj légitársaság gépével utazó nyugati "megszállókkal" szemben, és a donyecki és luganszki "népfelkelők" sorait erősítik, illetve vezetik.

Erre válaszul határozott úgy a NATO, hogy európai országokban megerősíti jelenlétét, és 48 órán belül reagálni képes haderőt csoportosít európai tagállamaiba. A fenti videón a CNN híradása alapján, Adrian Bradshaw helyettes főparancsnok közölte, hogy a lépés nem ellenséges, kizárólag védelmi célokat szolgál, ugyanis nem engedhetik meg, hogy a katonai szövetség tagállamai fenyegetettség alatt éljenek. Oroszország ugyanis, azon túl menően, hogy 2010 óta az ország legerősebb és legkorszerűbb katonai körzetévé fejlesztette a nyugati- dél-nyugati régióban elhelyezkedő hadtesteit, az utóbbi időben az ukrán határ közelébe csoportosítja át erejének jelentős részét (mintegy 20.000 főnyi állomány, nehéz haditechnikával együtt). (Orosz nyelvű leírás a haderő terjedelmével kapcsolatban itt. Ennek fényében felmerül a kérdés, Krím elcsatolására vajon mióta készülhettek?) Ezen túlmenően a Kreml nemcsak ideológiával és fegyverekkel látja el az ukrán területeken harcoló szeparatisákat, hanem folyamatosan juttatja át haderejét is, és az orosz területekről rakétatűzzel támogatja azok akcióit. Míg a katonai szakértők korábban csak orosz, csecsen, ingus zsoldosokról/önkéntesekről, és néhány speciálisan kiképzett alakulatról számoltak be, addig napjainkra mindennapossá vált az orosz reguláris hadsereg egyes csapatainak jelenléte is.

Mindazonáltal Ukrajna nem tagállama az észak-atlanti katonai szövetségnek, amely nem is valószínű, hogy felvállalna egy konfliktust a kelet-európai ország megszállása esetén, ugyanakkor a hidegháborús életérzést már sikeresen elültették az orosz és ukrán lakosságban. A legszerencsésebb forgatókönyv esetén az ukránok némi segítséggel kitessékelik az országból a donyecki és luganszki "népköztársaság" oldalán harcoló "önkénteseket", rosszabb esetben hűtőkamionban szállítják haza őket Orosz honba. Legrosszabb esetben - és ez sem kizárt - bevonulnak az orosz csapatok, és az étvágyukat ismerve, aligha elégszenek meg a "Donbassz" elfoglalásával, sokan már Kijevbe vágynak. A Szovjetunió 2.0-ás projektnek azonban nem a kommunista ideológiát szánják alapul, hanem az Orosz Birodalom helyreállítását.

Mindezek mellett a média hatékonyan erősíti a nyugat-ellenes hangulatot az oroszokban, így az ideológiára fogékonyak rendszeres megmozdulásokat tartanak a két legjelentősebb városban, Moszkvában és Szentpétervárott az ország alkotmányának módosítása érdekében, amely - szerintük - az orosz néplélektől idegen demokratikus normákra épül.

 

A kormányzó Egységes Oroszország politikusának, Jevgenyij Fjodorovnak a kezdeményezésére rendszeressé vált tüntetéseken  mély orosz ideológiai alapokon álló, pravoszláv szellemű alkotmányt követelnek a nyugatellenes demonstrálók, a hatóságok jóváhagyó beleegyezése mellett, míg a kormányzó hatalom elleni bármilyen tüntetést azonnal feloszlatnak, megtorolnak, minden ellenzéki megmozdulást csírájában fojtanak el. (A Putyin 2012-es újraválasztása utáni tiltakozó demonstrációk egyik fő szervezőjére, Szergej Udalcovra, tömeges rendbontások elindításának vádjával 8 év letöltendőt kért az ügyész). Noha létezik ellenvélemény a jelenlegi politikai kurzussal szemben, és ellenzéki értelmiség is, ezek többnyire az internetes média, az online hírportálok és blogok világában hallatják hangjukat. A vidéken élő bábuskák és muzsikok meg a hitelre vásárolt tévéiken hallgatják a kremli propaganda agymosását, és drukkolnak a mindig győztes, igaz és szent ügyért harcoló seregeiknek, és soha nem tévedő elnöküknek, aki Függetlenségi Harcát - a mi zsebdiktátorunktól eltérően - nemcsak verbálisan vívja.

Akarnak-e az oroszok háborút?

Hát hogy a viharba ne...?

Címkék:Sztrelkov Ukrán háború Viágháború 345 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rosszija.blog.hu/api/trackback/id/tr676537887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Void Bunkoid 2014.08.04. 15:17:55

@maxval, a gondolkodó birca: ha kilépünk a NATOból, és NATO-ellenes bűzt árasztunk magunk körül, nem az oroszok fognak megszállni minket, hanem a körülöttünk levő bőven NATO-tag államok, akiknek már 1920 óta kivan a töke velünk. Igaz, nekünk is velük, de a te általad felvázolt esetben őmögöttük állna a kigyúrtabb haver, aki boldogan rábólintana a hűtlen sasfiók befoglalására.

csi szi 2014.08.04. 15:17:58

@wolves84lb: Azért a toborzó irodák előtt sem állnak sorba önként jelentkezni a háborúba a katonakorúak, éppenséggel. :)

wolves84lb 2014.08.04. 15:18:12

@Alick:
"Az oroszoknak nem volt nagy kedvük jönni, de a Szent Szövetség paktuma értelmében ilyen helyzetben erős jogalap volt a beavatkozásra."

Ez a nem volt kedvük azért nem állná meg a helyét egy vitában, ugye tudod? :)

Akár volt, akár nem, idejöttek, és miattuk buktunk el. Pont. Az általad jobban utált sógorokat mi magunk helyretettük. Önerőből.

Void Bunkoid 2014.08.04. 15:18:43

@Void Bunkoid: az oroszok meg nem védenének meg minket. Mert minek. Nincs semmink, se nyersanyagunk, se energiahordozónk, az erőművet is ők adták, és még a nőik is jobbak :P

diszkriminans (törölt) 2014.08.04. 15:19:21

@maxval, a gondolkodó birca:
Nem egy példa van a környezetemben, aki nem a pénz miatt ment ki elsősorban.

wolves84lb 2014.08.04. 15:21:12

@Ben Franklin:
"@wolves84lb: Nem volt ENSZ okoska."

Igen, b+, pont erre próbáltam utalni, te istenbarma...mert az okoska elvtársad hozta fel példának Adolfot, mint aki széles nyugati támogatással vágott neki az orosz síkságnak.

csi szi 2014.08.04. 15:24:02

@maxval, a gondolkodó birca: Így van, az ukránok felszabadítóként üdvözölték a németeket, a zsidók összeszedésére, lemészárlására is rögtön jelentkezett bőven helyi segéderő. Ha akkor a németek létrehoznak egy ukrán bábállamot, akkor nyert ügyük van.
A náciknak viszont más terveik voltak, mint a független Ukrajna, ők azt gondolták, hogy ezeket a szláv Untermensch-eket rövid úton éhen halasztják/halálra dolgoztatják, és az egész területet válogatott egészséges német SS-veteránok fogják megkapni (Lebensraum) hogy idilli földművelő telepeket hozzanak létre a megüresedett hatalmas területen.

Reggie 2014.08.04. 15:24:24

@Ad Dio: Legfeljebb neked szelektiv. A majdanon csak azutan volt komolyan fegyver(ha minden 100. embernel van 1 pisztoly az meg nem az), miutan a rendorok elkezdtek halomra loni az embereket. Kelet ukrajnaban a tuntetesekkel egyutt azonnal megjelentek a felfegyverzett "onvedelmi" erok(aka. terroristak).

ephart 2014.08.04. 15:24:53

Dr. Paul Craig Roberts, az ismert közgazdász és publicista, Reagan elnök államtitkára kijelentette honlapján, hogy az Egyesült Államok kormánya bármi áron háborút akar Oroszországgal.
A világ több vezető lapjában publikáló, több kitüntetés, többek között a Francia Becsületrend tulajdonosa írásában kijelenti, hogy Oroszországnak annektálni kell a Luganszki és Donyecki Népi Demokratikus Köztársaságokat, még mielőtt az Egyesült Államok szenátusa soron következő ülésén elfogadja 2277-es számú törvényt. E törvény Ukrajnát az USA katonai szövetségesévé deklarálná, független attól, hogy Ukrajna ma még nem tagja a NATO-nak.

Ezidáig Putyin elnök közvetlenül nem avatkozott a konfliktusba, ám a késlekedés végzetes lehet, és Washinton további provokációi egy nem is igazán titkolt célt kívánnak siettetni. Európának és Moszkvának tekintettel kell lenni arra, hogy valójában mi rejlik a hangos és álnok USA-propagandahadjárat és a szankciókat erőltető javaslatok mögött. A szándékok sokkal komolyabbak és rosszabb perspektívát mutatnak, mint azt az orosz és európai politikusok el tudnák képzelni. A NATO európai erőinek jelenlegi főparancsnokának, Philip Mark Breedlove-nak ama kijelentése, amennyiben az USA szenátusa által elfogadásra kerül a 2277-es számú törvény, ez nyilvánvaló háborút jelent Oroszországgal.

Ma még Európa naivan azt képzeli, hogy erre nem kerül sor, és nem látja be, hogy egy kiterjedt és átfogó háború Oroszországgal elsősorban Európa vesztét jelenti. A Fehér Ház ugyanis elfáradt már európai szövetségeseinek „totyogásától” és dűlőre akarja vinni a kérdést, hiszen a tervezett törvény is ezt takarja: „Az orosz agresszió megakadályozása 2014. évben”.
Irak, Líbia és Szíria után az USA politikusai számára világossá vált, hogy nem tervezhetik akcióikat olyan nyilvánvaló hazugságokra, mint Colin Powell egykori hadügyminiszer „fiolalengetése” az ENSZ Biztonsági Tanácsának közgyűlésén, amely Szaddám Huszein megbuktatásához adott "bizonyítékot". AzEgyesült Államok bármi áron bele kívánja rántani Európát egy véres háborúba Oroszország ellen, aminek következményeként a legyengült és háborúviselt öreg kontinens és az oroszok kénytelen lesznek elfogadni egy új megmentő „Marshall-tervet”, amely az USA előtt megnyitná a világuralom valódi kapuját. Hollywood is készülhet az újabb győzedelmes filmek forgatására.

Udo Winter, Berlin

csi szi 2014.08.04. 15:26:42

@diszkriminans: Persze, tudjuk, Lengyelo-ból meg Romániából is kimondottan OV miatt "menekültek el tömegek". :)
Mondjuk egy valaki környezete nem feltétlenül reprezentatív, számos oka lehet hogy miért nem...

wolves84lb 2014.08.04. 15:27:46

@csi szi:
Azért kíváncsi lennék (dehogy...csak elvi szinten), hogy hogyan terveznék célbajuttatni az oroszok az atomfegyót, bármilyen amerikai támaszpont ellen?

A világ által ismert infok alapján jóval korszerűbb fegyverei vannak az USA-nak. Ha ehhez hozzátesszük azt, amiről fingunk sincs (és nyilván az igazán ütős cuccokról nem beszélnek egyik oldalon sem), akkor sztem ez az előny még nagyobb lesz.

Ha meg mégsem, akkor majd jönnek a Bosszúállók, és megvédenek minket :D :D

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2014.08.04. 15:29:39

@Ad Dio: 1991-ben hegyekben állt neki. 2003-ban nem tudthatták biztosan. A '91-se balhé után elvileg fel kellett volna számolni a készleteket, de a folyamatosan gátolt ellenőrök még 1998-ban is találtak elfekvő készleteket. Az, hogy a zavaros időkben meg hova kallódhatott el esetleg néhány ilyen eszköz a jóég tudja.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.08.04. 15:32:03

@Void Bunkoid:

Igen, folyton támadás éri fél Európát, hiszen nem NATO-tag...

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.08.04. 15:32:38

@diszkriminans:

Igen, mindig jobban hangzik kitalálni valami romantikus mesét...

wolves84lb 2014.08.04. 15:32:41

@maxval, a gondolkodó birca:
Most az egyszer nem érzek ellentmondást a kettőnk állítása között..

Nyilván sok dolog közrejátszott abban, hogy Hitler bukott...csupán arra próbáltam rávilágítani, hogy nem csak és kizárólag az orosz tél fogta meg a fritzeket.

csi szi 2014.08.04. 15:32:59

@wolves84lb: Rakétával, cirkálórakétával. 100%-os védelem nincs.
Nyilván nem is a legjobban bevédett célponttal kezdenék, első figyelmeztetésnek megteszi pár ezer halott akárhol.

Ad Dio 2014.08.04. 15:33:32

@wolves84lb:

"Már ne is haragudj, de ki itt a harcias? Aki azt mondja, hogy takarodjon haza minden orosz a saját országába, és ne akarja másét elvenni?"

Ühüm...

- vajon kié a föld. Azé akié "történelmileg", vagy azé, aki többségben van arrafelé?
- vajon miért nem mentek bele az ukránok egy népszavazásba?

Ad Dio 2014.08.04. 15:35:12

@molnibalage:

"1991-ben hegyekben állt neki. 2003-ban nem tudthatták biztosan."

Konkrétan találtak-e ott a háború alatt vagy után vegyifegyvert? Erre válaszolj kérlek.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2014.08.04. 15:35:30

@200 Éves Ember: A Disznó öbölben emigráns lázadó kubaiaknak adott minimális supportot a jenki, semmi több. Ha ezzel példálózól, akkor soroljam az, hogy a szovjetek mit csináltak...?

Vietnámban és Koreában szovjet katonák harcoltak... Vietnámban és Koreában is észak rohanta le délt és nem fordítva... Hát az afrikai felforgató tevékenység? Che is csak nyaralni ment más országba ugye? Azok meg zokon vették, hogy nem nyaralni ment és inkább levadászták. Más kérdés, hogy Castro is azért zavarta el azt az elmebeteg gyilkos faszt, mert már neki is útban volt. És sokan C.G-s polóban járnak. Ennyi erővel hitleres polóban is járhatnának, csak mennyiségbeli eltérés van a két fazon között minőségi nincs...

wolves84lb 2014.08.04. 15:36:14

@Alick:
" A 39 hadosztály közül 15 román, két olasz és két magyar hadosztály is része volt a déli német inváziós erőknek." from wikipedia...

Igazán érthető az oroszok hozzánk-állása...a 39-ből KÉT egész magyar hadosztály is dúlta a szép orosz földet...(jut eszembe...ugye Etelköz valahol a mostani oroszország területén volt? Meg Levédia...akkor most hogy is van ez a "régenmiéltünkitt"-duma? :D)

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.08.04. 15:36:20

@csi szi:

S az ukránokkal még kifejezetten jól bántak a németek... az orosz nemzetiségűek ennyit se kaptak. Ott maradt a náci program: elég a 4 osztály az orosz gyereknek, úgyis rabszolga lesz. S minden megölt partizánért 100 orosz civil kivégzése. Stb.

Így csinált Hitler Sztálinból népszerű embert az oroszok között, akik nagy többségükben eredetileg utálták Sztálint.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2014.08.04. 15:36:37

@Ad Dio: Tudommal nem találtak. Viszont utólag kurva könnyű okosnak lenni... A nem tudhatták biztosan melyik részét nem értetted egyébként...?

Elvileg 1993-ban sem szabadott volna találni mégis volt 1998-ban. 2001 után meg valahogy minden lehetségesnek tűnt, ami addig nem...

wolves84lb 2014.08.04. 15:37:57

@csi szi:
"Ez mondjuk kb. olyan, hogy takarodjon haza az összes HTM Magyarországra, Szlovákia a szlovákoké, Románia a románoké, slussz."

Nem pont olyan. Mert nem az ukránok kezdték el hazazavarni az oroszokat, hanem az igazi és a helyi oroszok akartak ODA oroszországot, ukrajna helyett.

wolves84lb 2014.08.04. 15:39:18

@csi szi:
Ez is igaz...de ez csak erősíti azt a véleményemet, hogy halovány fingunk sincs arról, mit is akarnak/éreznek most a kárpátaljaiak :)

Ad Dio 2014.08.04. 15:41:03

@wolves84lb:

Hidd el, hogy az atomháborúban csak akkor vannak győztesek, ha a felek el tudják kerülni azt. Az atomháború tutti lose-lose szituáció.

Láttam erről pár szimulációt, amik eredeti hadgyakorlat forgatókönyvek voltak. A felek azt feltételezték, hogy az első hullámban az atomfegyverek felét (!) kilövik. Nincs az a védelmi rendszer ami egy ilyen megadurva támadást ennyi célpont ellen ki tudna védeni. De ha még esetleg valami csoda folytán az USA magát meg is tudná védeni, sajnos Európa erre egészen bizonyosan képtelen. És az, hogy majd jól megbosszulnak minket utólag, sajnos nem túl nagy vigasz...

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.08.04. 15:41:33

@wolves84lb:

Аz a föld nem az ukránoké, hanem Ukrajna minden lakosáé.

Ezen az alapon menjen el Mo-ról mindenki aki nem magyar, Romániából mindenki aki nem román, stb.

wolves84lb 2014.08.04. 15:44:42

@csi szi:
Nyilván ezek a rakéták csak úgy feltűnnek a semmiből, és semmilyen radar nem fogja érzékelni őket...hidd el, abban a pillanatban, amikor a jenkik rájönnek, azt a rakétát már nem tudják leszedni az égről, már indul is 20x annyi orosz célpont felé...

Ad Dio 2014.08.04. 15:44:54

@molnibalage:

2003-ban nem találtak vegyifegyvert, pedig a hivatalos háborús indok épp ezek létezése volt (kínos is volt a dolog kissé). Azt nem tudnám megmondani hogy miért, de Szaddam felszámolta a készleteit. Ha lett volna neki 2003-ban, be is veti. Btw azt hiszem az mik tudták (valószínűsítették) hogy nincs, mert nem lettek volna olyan bátrak máskülönben. A sarokba szorított vad nem gondolkozik. Mert nincs vesztenivalója.

diszkriminans (törölt) 2014.08.04. 15:45:33

@csi szi:
Én nem azt mondtam, hogy Orbán miatt, hanem azt, hogy elsősorban nem a pénz miatt.

wolves84lb 2014.08.04. 15:47:47

@Ad Dio:
"Ühüm...

- vajon kié a föld. Azé akié "történelmileg", vagy azé, aki többségben van arrafelé?
- vajon miért nem mentek bele az ukránok egy népszavazásba?"

- hát az oroszoké semmiképpen, révén ukrajna része - ahogy a krím is ukrajna része volt, és erről pont az oroszok írtak alá megállapodást az ukránokkal (ez jó előjel a paksi szerződésnél is...ennyire szavahihetőek a ruszkik)
- a krími "népszavazás" után ugye ez csak költői kérdés volt? :)

wolves84lb 2014.08.04. 15:49:54

@Ad Dio:
ezzel egyetértek, én pont emiatt nem hiszem, hogy kitörne az atomháború. Legfőképp nem úgy, hogy egy kósza rakétával figyelmeztetik a jenkiket.

csi szi 2014.08.04. 15:50:51

@diszkriminans: El tudom képzelni mondjuk egy kutatóról ezt, valóban. Esetleg egy orvosról is, mert lehet kap hálapénzt itthon és nem nyomorog, de undorodik tőle. De a többségről nem igazán, főleg aki nem is a végzettségének megfelelő munkát végez kint, kalandvágy esetleg?:)

Alick 2014.08.04. 15:51:18

@wolves84lb: "Ez a nem volt kedvük azért nem állná meg a helyét egy vitában, ugye tudod? :)"

Az orosz cár és környezete már akkoriban sem volt Habsburg rajongó, de hát a trónfosztás gondolatát még jobban utálták, Kossuth pedig lelkesíteni tudott, de kettőig számolni már nem... Fletósan szólva, elqrta. :)

"Akár volt, akár nem, idejöttek, és miattuk buktunk el."

- ki szelet vet, vihart arat - és a szelet vetőnek nagyobb a felelőssége, mint a viharnak...

"Az általad jobban utált sógorokat"

Nekem egyik nációval sincs bajom, csak a nagypolitikával...

"mi magunk helyretettük. Önerőből."

Jó gondolat volt - Kossuth káromkodott is miatta az emigrációban. :)

wolves84lb 2014.08.04. 15:53:36

@maxval, a gondolkodó birca:
"Аz a föld nem az ukránoké, hanem Ukrajna minden lakosáé.

Ezen az alapon menjen el Mo-ról mindenki aki nem magyar, Romániából mindenki aki nem román, stb."

Nem. Ezen az alapon menjen el Mo-ról mindenki, aki nem Magyarországhoz tartozni, Romániából mindenki, aki nem akar Romániához tartozni. És ha ő éppen orosznak érzi magát, akkor hajrá, meg se álljon moszkváig. Ha románnak, irány Bukarest. Ha meg magyarnak, akkor üdv itthon közöttünk. Ennyi.

És még egy nem...nem ukrajna összes lakosáé, hanem Ukrajna összes ukrán állampolgárságú lakosáé. Tudod, ahogy a magyar föld is a magyaroké...nem pedig az itt élő románoké, oroszoké, németeké, franciáké...

csi szi 2014.08.04. 15:53:52

@wolves84lb: Indulhat, azok meg erre kilövik az összeset, ami van nekik...
Gondold el, mondjuk Moszkva felé is tart pár rakéta, Putyin tudja, hogy pár perce van az életéből, hozzák az atombőröndöt, majd nem ad parancsot a tömeges ellencsapásra mert ő nemesebb annál, mi?:)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2014.08.04. 15:53:54

@Ad Dio: Ez sem igaz. A náciknak is hegyekben állt olyan vegyifegyver, ami ellen a szövik semmiféle védőeszközzen nem bírtak tudtommal, de még mustárgázt sem vetettek be. Hitler az I.Vh-s tapasztalatok miat irtózott a vegyifegverektől, meg a szövetséges bombázók mustárgázos bombákkal való bevetése elég durva válaszcsapási lehetőségként állt fel. Ilyen fegyverket biztos ami biztos alapon szállítottak Európába és volt belőle baj, mert a mediterrán fronton egy ilyen hajót ért találat a kikötő közelében. Volt belőle saját veszteség.

Dr.Bio74 2014.08.04. 15:54:09

Őszintén leszarom, hogy Ukrajnában ölik egymást, csak gyerekeket sajnálom. Az ukránokkal mind ukrajnai orosz, ukrajnai ukrán, ukrajnai magyarokkal tele van a tököm itt Magyarország közepén. (meg az orosz seggnyaló szerbekkel, magyar-szerbekkel).

De, tényleg komolyan gondolja itt néhány ember:
- Az oroszokkal üzletelni az csak üzlet? Az energia csak biznisz ugye, nem lehet sakkban tartani vele országokat. Nem fogunk erővel fenyegetőzni ha valaki nem tud időben törleszteni?
- Miért nem szabad megemlíteni, hogy a nemrég még anti-orosz viktor és követői, most anti-EU, és anti-USA jelleget kezdenek felvenni? Megmagyarázzuk igaz elvtársak?
- Az USA egy tetű sokak számára (számomra is), de érdekes módon ha nem támogatná israelt máris hungarokonformmá válna. Addig is viszont ez a fő elemzési szempont, még az USA mezőgazdaságánál is.

Alick 2014.08.04. 15:55:39

@wolves84lb: "a 39-ből KÉT egész magyar hadosztály is dúlta a szép orosz földet"

Ez pont két hadosztállyal több volt a tolerálhatónál... :)

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.08.04. 15:57:13

@wolves84lb:

Amit írsz, az rasszizmus. A kelet-ukránok egyébként UKRÁN állampolgárok. S csak azóta nem akarnak Ukrajnához tartozni, hogy Kijevbe kisebbségelnyomó, ukránosító fasiszták dirigálnak.

wolves84lb 2014.08.04. 15:58:57

@Alick:
"- ki szelet vet, vihart arat - és a szelet vetőnek nagyobb a felelőssége, mint a viharnak..."

Tehát szerinted az oroszok teljesen jogosan vonultak be hozzánk 1849-ben? Már értem, miért tartod elfogadhatónak a mostani orosz megoldást is.

Ugye te akkor soha nem trianonoztál? Nem hibáztattál senkit, mert elvették az ország 2/3-át a rohadékok...

diszkriminans (törölt) 2014.08.04. 16:00:06

@maxval, a gondolkodó birca:
Ja csak én nem arról beszélek, mikor valaki a pénz miatt megy ki, de közben megmagyarázza, hogy köcsög Gyurcsány/Orbán vagy a "magyar mentalitás" miatt.

Hanem azokról, ahol tényleg nem a pénz volt a fő ok. Ez lehetett karrier, úgy hogy egyébként anyagilag nem akart feltétlenül többet, lehetett valamilyen személyes érintettség, de olyan is akad, ahol tényleg egy aktuális politikai döntés volt a meghatározó (a környezetemben 2 ember akad, akinél a felsőoktatási törvény változtatása volt ez). Mondjuk a környezetemben olyan is sok van, aki (egy itthon nem annyira népszerű) sport miatt ment ki, de ezt nem is akarom emellett felhozni, mivel ez tényleg azon múlik, hogy én ilyen körökben is mozgok.

Dr.Bio74 2014.08.04. 16:01:47

@maxval, a gondolkodó birca:
Akkor néhány ezred magammal én is kiválhatok Magyarországból, mert szerintem nem tetszik a jelenlegi kormány? Nem vinnénk sokat csak a nyugati határtól a Dunáig néhány megyécskét.

Sőt nehogy szegény sváboknak ne tetsszen a jelenlegi állapot, vagy szerbeknek, esetleg tótoknak, mert ők is vinnének ezt azt.

wolves84lb 2014.08.04. 16:03:28

@csi szi:
Kezdünk lassan átmenni a "kinekanagyobbafaszaaszomszédfaluban" c. versenybe...:)

csi szi 2014.08.04. 16:03:29

Egyébként meg ez bizony semmi más, mint war by proxy. Az USA vezető körei mindenképp ki akarják nyírni Putyint, semmi szín alatt nem akarják eltűrni, hogy Oroszország súlya tovább nőjön. Az ő szemükben a ruszkik a legyőzött hidegháborús ellenség, akit most újra helyére kell tenni, és azt hiszik, ha elég keményen beszélnek velük, biztosan meghátrálnak. Vagy ha nem, jöhet a háború. Az amerikai vezető réteg hozzászokott az elmúlt 23 évben, hogy egy háborút megnyerni semmiség, "cakewalk" az ő képességeikkel, ilyen ellenfelekkel szemben (megszállás az más dolog). Ahogy McCain mondta, Putyin az ő szemükben csak egy pimaszkodó maffiózó akinek benzinkútja van.
Az USA-nak nagyon nem tetszett az orosz-EU viszony sem, kialakulóban volt egy Berlin-Moszkva tengely a közös érdekek mentén már régóta (legalább 10 éve), na ennek be kellett valahogy tenni, illetve az orosz befolyást az EU-ból ki akarják szorítani, mi a jó módszer? Mondjuk kikényszeríteni egy embargót. Esetleg besegíteni a válság eldurvulásában, hogy legyen indok.

diszkriminans (törölt) 2014.08.04. 16:04:50

@Ad Dio:

"- vajon kié a föld. Azé akié "történelmileg", vagy azé, aki többségben van arrafelé?"

Ez egy örök dilemma marad, hiszen egyrészt nyilván nincs értelme mondjuk több száz vagy több ezer éves történelmi múltra hivatkozni ilyenkor, ha etnikailag és politikailag is ellentétes a mai helyzet, másrészt megfelelő bevándorlási politikával vagy belső költöztetéssel, a másik nemzet ellehetetlenítésével a második elvvel is vissza lehet élni.

"- vajon miért nem mentek bele az ukránok egy népszavazásba? "

Mert a szeparatisták már addigra, hogy ez felmerült, már elég sok helyet megszereztek ahhoz, hogy Krímhez hasonlóan egyes körzetekben a szavazók számánál többen szavazzanak a kiválásra.

wolves84lb 2014.08.04. 16:05:19

@Alick:
igen, a nagypapám például élvezte is az oroszok vendégszeretét...mesélte, milyen volt bringával nyomulni a t34-esek ellen...csak úgy menekült a sok muszka :)

Alick 2014.08.04. 16:06:24

@wolves84lb: "Tehát szerinted az oroszok teljesen jogosan vonultak be hozzánk 1849-ben?"

Na de szerződéses alapon (Szent Szövetség) és nem területrabló célzattal!
Ettől még nem kell szeretni őket... de a mostani ukrán helyzethez képest nem voltak saját igényeik.

"Ugye te akkor soha nem trianonoztál? Nem hibáztattál senkit, mert elvették az ország 2/3-át a rohadékok..."

Az első vh. lezárása több oldalról is el lett cseszve. A magyar területveszteség nem az itt élő népek önrendelkezésének eredménye volt, hanem önkényes döntés.

csi szi 2014.08.04. 16:06:28

@wolves84lb: Hát ugye a korabeli "NATO", a Szent szövetség alapján kért katonai segítséget Bécs a cártól, az pedig betöltötte a szerződésben vállalt feladatát. :]

STIRLITZ 2014.08.04. 16:06:28

Ami a katonai erőviszonyokat illeti Oroszország kontra NATO közt, nagyon szemléletes írás készült a "Világesemények blogon" bemutatva, hogy a világ legnagyobb hadseregei közt milyen "távolságok" vannak:

vilagesemenyek.blog.hu/2014/08/04/a_vilag_nagy_hadseregei_fegyveres_szervezetei

Ami a lényeg: Oroszország teljes hadereje alig 25-30% -át teszi ki a NATO katonai erejének. Ez nagyon jelentős különbség. Akkora, hogy Jelcint óvatosságra kell hogy késztesse, nem beszélve az orosz gazdaság törékenységéről és sérülékenységéről.

Alick 2014.08.04. 16:07:24

@wolves84lb: hát kellett a francnak oda "vendégségbe" mennni...

wolves84lb 2014.08.04. 16:09:12

@maxval, a gondolkodó birca:

Dehogy rasszizmus. Miért lenne az?

@Dr.Bio74: mehetek veled? :) Én szeretném a Dunakanyart megtartani nekünk, magyaroknak...úh azt mindenképpen írd fel a papírra :)

Gunboat-Diplomat 2014.08.04. 16:11:05

Már a cikk címe is hülyeség, a NATO tagállamait nem támadja, de még csak nem is fenyegeti Oroszország. Azt próbálja megakadályozni (eddig sikerrel), hogy Ukrajna egységesen bekerüljön az euroatlanti érdekszférába és szövetségi rendszerbe, ez ugyanis geostratégiailag nyilván elfogadhatatlan lenne a számára. Elakadt a keleti terjeszkedésünk, ennyi történet, további feszegetés helyett le kéne ülni az oroszokkal, és megtalálni a modus vivendit. Ez így, vagy úgy, Ukrajna felosztását fogja jelenteni, essünk túl rajta, ez a hajó elment.

Ad Dio 2014.08.04. 16:11:08

@wolves84lb:

"- hát az oroszoké semmiképpen, révén ukrajna része - ahogy a krím is ukrajna része volt, és erről pont az oroszok írtak alá megállapodást az ukránokkal (ez jó előjel a paksi szerződésnél is...ennyire szavahihetőek a ruszkik)"

Az USA meg az indiánoké, Kárpátalja, Erdély, Vajaság meg a magyaroké. Igaz-e?

Baromság.

"- a krími "népszavazás" után ugye ez csak költői kérdés volt? :)"

A krimi népszavazás eredményén "szépítettek" az orosz propagandisták minen bizonnyal. De mind az előzetes felmérések, mind az EBESZ megfigyelők szerint a többség véleménye érvényesült. A keleti megyékben az EBESZ és az oroszok együtt szavatolhatták volna a szavazást.

Nem cimbi, nem azért nem lett népszavazás. Hanem mert az EU a majdanon összeszövetkezett az ukrán ultrákkal. És ők nem engedtek további területeket. Pedig a keleti megyéknek egy része ment volna csak át az oroszokhoz.

diszkriminans (törölt) 2014.08.04. 16:11:20

@diszkriminans:
És még azt ki is hagytam, hogy történelmileg egy földet gyakran több nemzet érez magáénak, területileg meg az az egyik fő dilemma, hogy mekkora területi egységekben nézzük azt, hogy ki van többségben.

annamanna 2014.08.04. 16:11:33

Hahaha, miután a majdanisták szétverték Ukrajnát és ezreket gyilkoltak le, a Nagy Kérdés az, hogy Oroszország akar-e háborút? És mit szól Oroszország, ha a NATO megvédi a tagállamait? És mit mond Putyin, ha felavat egy első világháborús emlékművet? Nagy Kérdések ezek.
Mostanában híres lett ez a videó www.youtube.com/watch?v=gJ_3BN0m7S8 egy medve kiment egy vízbe pottyant varjút.
Milyen érdekes, hogy az emberek világában pont fordítva van - a varjú rátámad a medvére és véresre sebzi (és ezért persze a medve a hibás). (A varjú Galícia címerállata). A varjak nyilván a medvét hibáztatják, Mert Mindig A Medve A Hibás, A Varjú Pedig Mindig Áldozat.
Ahogy már Cato is megmondta: nagy az Isten állatkertje és alacsony körülötte a kerítés.

Ad Dio 2014.08.04. 16:13:00

@wolves84lb:

Kósza rakéták nem is lesznek. De ha eldurvul a helyzet, akkor teljes NATO háború van. Ott nem kósza rakéták vannak, hanem gyalu.

csi szi 2014.08.04. 16:15:20

@Dr.Bio74: Jó azért pár dolog itt más: Ukrajna mesterséges állam, lássuk be.
A Szovjetuniónak volt egy Ukrán SZSZK tagköztársasága, amelynek a határait elég nagyvonalúan húzták meg anno (az ukránoknak kedvezően), sőt Hruscsov a Krímet is odacsatolta hozzájuk, ami aztán tényleg soha nem volt "ukrán föld", semmiféle értelemben.
Hogy értsd, az, hogy az ukránok siratják a krímjüket, az kb. olyan, mint amikor mi sírtunk Fiume elvesztése miatt, mert ugye Fiume is ős magyar város volt:)
Szóval a SZU-n belül nyilván nem számított sokat a belső határ, a felbomláskor pedig Oroszország gyenge volt ahhoz, hogy megpróbáljon fellépni a határokon kívül rekedt több tízmillió orosz (vagy legalábbis oroszul beszélő addig szovjet állampolgár) miatt. De bele volt kódolva a konfliktus ebbe a helyzetbe, kezdettől fogva.
Érdemes elolvasni Huntingtont is, mit gondolt erről a 90-es években: akkor írta, hogy nem lesz orosz-ukrán háború, de lehetséges, hogy ukrajna kettéválik.
Persze nem volt teljesen igaza, az ukrajnai orosz anyanyelvűek egy részének sikerült ukrán identitásúvá válnia, illetve elhitették vele, hogy ha így tesz, majd egyszer nyugati életszínvonalon fog élni. Ahogy nálunk is sokan ezt várták 90-ben, és igen magas elfogadottsága volt a jövőbeli uniós és nato tagságunknak...

wolves84lb 2014.08.04. 16:15:36

@Alick:
"Na de szerződéses alapon (Szent Szövetség) és nem területrabló célzattal!
Ettől még nem kell szeretni őket... de a mostani ukrán helyzethez képest nem voltak saját igényeik."

Hát ez biztos érdekelte az akkori honvédeket. Hogy a muszkák csak úgy jöttek, brahiból...vagyis bocs, szerződés kötelezte őket. Így megbocsátható nekik. LOL :)

"A magyar területveszteség nem az itt élő népek önrendelkezésének eredménye volt, hanem önkényes döntés."
Ez nem teljesen igaz, hiszen a románok, szlávok mind-mind itt éltek velünk együtt. És nyilván őket meghallgatták, amikor dumcsiztak erről a részről.

diszkriminans (törölt) 2014.08.04. 16:15:38

@Ad Dio:
"Nem cimbi, nem azért nem lett népszavazás. Hanem mert az EU a majdanon összeszövetkezett az ukrán ultrákkal. És ők nem engedtek további területeket. Pedig a keleti megyéknek egy része ment volna csak át az oroszokhoz. "

Ezzel a gondolatmenettel az a baj, hogy ez nem érdeke az EU-nak, még ha azt mondod az USA, akkor érthető lenne, de az EU-nak semmiképp. Ha a keleti megyék egy része népszavazással megy az oroszokhoz, akkor is az EU a győztes, mert gazdasági befolyási övezetévé válik Ukrajna nagyobb része, ami előtte teljes egészében orosz befolyási övezet volt, ráadásul az EU kőolaj és földgáz ellátása is biztos marad egy ilyen békés megoldás után. Ha már a nyugatot ostorozod, legalább a kreatívabb, amcsi palagázos verzióval jönnél, nem egy minden logikai alapot nélkülözővel.

Ad Dio 2014.08.04. 16:16:17

@diszkriminans:

"Mert a szeparatisták már addigra, hogy ez felmerült, már elég sok helyet megszereztek ahhoz, hogy Krímhez hasonlóan egyes körzetekben a szavazók számánál többen szavazzanak a kiválásra."

Olvass vissza, mert nem így volt. Már a Krímmel együtt felmerült a népszavazás igénye. Akkor még utcai megmozdulások sem nagyon voltak. Persze a Majdan a krími népszavazást is elvetette, mindvégig ellenezte, majd amikor megvalósult, nem fogadta el.

wolves84lb 2014.08.04. 16:16:44

@Alick:
Ezt azért az egyszerű sorkatonák ritkán döntik el önmaguk...illetve megtehetik, csak akkor nem biztos, hogy lesz utódjuk, aki erről vitázik majd a neten, 70 évvel később :)

Alick 2014.08.04. 16:16:56

@STIRLITZ: "Jelcint óvatosságra kell hogy késztesse"

A másik oldalról én végképp nem harcolnék egy olyan ország ellen, amelynek halott vezetője is több, mint 8000 nukleáris töltet felett rendelkezik...
:)

E.Katolnai 2014.08.04. 16:17:01

nem az oroszok akarnak háborút, hanem ugyanaz az erkölcstelen banda, aki háborút kezdett Irakban, Libiában, Szíriában stb. és remélem, ha az oroszokat megtámadják, akkor használni fogják atombombáikat, mert ez a banda addig nem nyugszik, míg egy nagy tragédiát ki nem provokál ...

Alick 2014.08.04. 16:18:51

@wolves84lb: nem voltak területi alapú népszavazások... ehhez képest még a kelet-ukrajnai népszavazásos bohóckodás is érdemibb önrendelkezési próbálkozás volt.

Alick 2014.08.04. 16:21:02

@wolves84lb: persze, de akkor talán több okuk van a saját politikusaikat és parancsnokaikat utálni, mint az otthonában megtámadott ellenséget...

wolves84lb 2014.08.04. 16:21:34

@Ad Dio:
"Az USA meg az indiánoké, Kárpátalja, Erdély, Vajaság meg a magyaroké. Igaz-e?

Baromság."

Jah...Krím speciel a tatároké...de ez persze senkit nem érdekel.

Szóval szerinted akkor lófaszt nem ér egy nemzetközi szerződés, amit két állam köt egymással? Amiben szavatolják , h elismerik egymás területeit?

Alick 2014.08.04. 16:22:44

@csi szi: "A Szovjetuniónak volt egy Ukrán SZSZK tagköztársasága, amelynek a határait elég nagyvonalúan húzták meg anno"

Itten van a kutya elásva...

fosdapass 2014.08.04. 16:22:45

@porthosz: Na várjunk csak: rendben, h el vannak árulva a saját demokratikus, meg liberális eszmék, de már korábban se jöttünk ki jól abból, hogy nagyon kardoskodtunk mellettük. Az elvhű következetesség a nagyhatalmak privilégiuma, mi így csonkolva(1920), termelőeszközökből kiforgatva (1990) már nem tehetünk mást, minthogy "a fal mellé húzódunk" (Szombathelyi-1943?).
És ha NATO-tagok vagyunk, akkor nyugatról nemigen kapunk atomtámadást, ha putyinnak is nyalunk, akkor jó eséllyel tőle se.
Nem gusztusos barbárokkal cimborálni, de az ún. "nyugat" önérdekű rablóhadjárata sem volt az velünk szemben, amikor a szuverenitásunk gazdasági alapjait kirántották alólunk és megmutatták, hol is van a hierarchiában az "éltanuló" helye.
És ha kicsit is realisták vagyunk, tényleg be kell látni, h Ukrajnát sem fogja az eu széles mosollyal kísért elvbaráti öleléssel kebelére vonni, hanem jól lefosztják majd és gazdasági függőségbe (ezt partnerségnek híjják) taszítják. Mert mi másért kellene nekik/nekünk egy ukrajna? Hát nem felebaráti jóindulatból, mert azt nem lehet a bankba tenni...
És Tóta Wé is helyesn írja, h "Európa" és azon belül az igen ojrópéer - szabad mondani, hogy a jellemzően ojropéer? - hollandok még a saját halottaik ügyében sem túl érdeklődők, hát mia tököt állnának oda holmi keleti vadakért hadakozni?
esetleg majd ha megtámadják lengyelországot is, akkor a nato jól befészkeli magát a maginot-vonal erődjeibe pár őszi hónap erejéig...

Ad Dio 2014.08.04. 16:23:57

@diszkriminans:

"Ha a keleti megyék egy része népszavazással megy az oroszokhoz, akkor is az EU a győztes, mert gazdasági befolyási övezetévé válik Ukrajna nagyobb része, ami előtte teljes egészében orosz befolyási övezet volt, ráadásul az EU kőolaj és földgáz ellátása is biztos marad egy ilyen békés megoldás után."

Ez így igaz. És ha sakkjátszma lenne ez az egész, akkor így is lenne. Csakhogy nem a nyugat győzött a Majdanon, de még csak nem is egy nyugatos liberális hatalom, hanem egy durva keleti jellegű szélejobb nacionalizmus, amire ráhúztak egy vékonyka demokratikus mázt.

Itt nincsenek észérvek. Épp ezért volt bűn felrúgni a status qou-t. Az az egyensúly még azokkal a hányinger politikai maffiózókkal is biztonságosabb világ volt mint a mostani.

diszkriminans (törölt) 2014.08.04. 16:24:40

@Ad Dio:
A keleti megyékben már akkor voltak oroszbarát megmozdulások, mikor Janukovics még hatalmon volt. Az meg ok, hogy a krími népszavazáson csalás nélkül is az elszakadás mellett döntött volna a lakosság, nem jelenti azt, hogy az identitás szempontjából sokkal megosztottabb keleti megyékben is így lenne.

wolves84lb 2014.08.04. 16:24:57

@E.Katolnai:
Köszönjük az értékes hozzászólásodat...:)

Ad Dio 2014.08.04. 16:26:05

@wolves84lb:

"Szóval szerinted akkor lófaszt nem ér egy nemzetközi szerződés, amit két állam köt egymással? Amiben szavatolják , h elismerik egymás területeit?"

Ha megnézed a történelemet egy-egy nemzetek közti egyesség adott status quo-ban köttetett és csak és kizárólag abban érvényes.

Gunboat-Diplomat 2014.08.04. 16:28:15

@diszkriminans:

A Nuland-Pyatt beszélgetésből pontosan kirajzolódik, milyen szerepet osztottak ebben az ügyben az amcsik Európára: "Fuck the EU!"

Ad Dio 2014.08.04. 16:28:55

@diszkriminans:

"A keleti megyékben már akkor voltak oroszbarát megmozdulások, mikor Janukovics még hatalmon volt."

Nem igaz. Oroszbarát (szeparatista) nem volt. Majdan-ellenes igen.

"nem jelenti azt, hogy az identitás szempontjából sokkal megosztottabb keleti megyékben is így lenne."

Ezzel egyetértek. Vajon miért nem írtak ki mégsem népszavazást?

diszkriminans (törölt) 2014.08.04. 16:29:16

@Ad Dio:
Azért elég egyoldalú beállítani az új ukrán hatalmat úgy, hogy szélsőjobbos nacionalisták, mert ennél sokkal heterogénebb csoportról van szó. (Az itt kommentelő maxval egyszerűsítette le ennyire a kérdést Janukovics bukása idején)

wolves84lb 2014.08.04. 16:29:33

@Alick:
Ha már ellenségként gondolnak a megtámadottakra, akkor már eldőlt az utálat kérdése...

diszkriminans (törölt) 2014.08.04. 16:31:39

@Ad Dio:
"Nem igaz. Oroszbarát (szeparatista) nem volt. Majdan-ellenes igen."

Egyrészt nem választható el a kettő határozottan. Másrészt nyilván akkor még nem a kiválás volt a követelés, nyilván mert oroszbarát vezetése volt Ukrajnának.

"Ezzel egyetértek. Vajon miért nem írtak ki mégsem népszavazást? "

Azért, amit írtam. Mert nem lett volna szavatolható a tisztasága, ennek pedig igenis van jelentősége ott, ahol szoros eredmény várható, Krímben ugyanez rohadt mindegy volt.

Gunboat-Diplomat 2014.08.04. 16:31:45

@Ad Dio:

"Épp ezért volt bűn felrúgni a status qou-t. Az az egyensúly még azokkal a hányinger politikai maffiózókkal is biztonságosabb világ volt mint a mostani."

Pontosan. Egyszerűen arról van szó, hogy a jenkik ezt elkúrták. Nem kicsit, nagyon.

wolves84lb 2014.08.04. 16:32:01

@Ad Dio:
tehát ha újra kétpólusú lesz a világ, vagy akár 3, és az akkori orosz vezetés úgy dönt, telibekakkantja a paksi szerződést, és ő bizony több lóvét akar, semmi kifogásod nem lesz az ellen, ha tankokkal jönnek a pénzért?

Csak mert megváltozott a status quo?

Ad Dio 2014.08.04. 16:33:52

@wolves84lb:

Az oroszok az elmúlt időszakban nem nagyon változtattak a status quo-n (sem erejük nincs rá, sem érdekük nem kívánja). Ukrajnában sem ők a kezdeményező felek.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.08.04. 16:34:21

@Dr.Bio74:

Ilyen az emberiség történelme: országok jönnek és mennek, határok változnak. Így lett a legtöbb mai ország.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.08.04. 16:35:06

@wolves84lb:

Mert az állítod, vannak elsőrendű állampolgárok és másodrendűek.

Ad Dio 2014.08.04. 16:39:04

@diszkriminans:

"Egyrészt nem választható el a kettő határozottan."

Már hogyne lenne elválasztható. Mit akarnak a felek? Elszakani ukrajnától, vagy a demokratikusan választott ukrán vezetőiket megtartani a hatalmon? Azért ez nem ugyan az.

"Azért, amit írtam. Mert nem lett volna szavatolható a tisztasága, ennek pedig igenis van jelentősége ott, ahol szoros eredmény várható, Krímben ugyanez rohadt mindegy volt."

Már hogyne volna szavatolható. Ha egyből belemennek a dologba és nem várnak amíg elmérgesedik a helyzet, az egész az ukrán rendvédelem (és az EBESZ) ellenőrzése alatt ment volna le. Ennyi erővel egy szimpla választást sem szabadott volna tartani arrafelé...

Ne védd a védhetetlent: az ok az ukrán fasiszta nacionalisták, akikkel a majdaniak szövetkeztek a hatalom megszerzésében. Ők a valódi urak jelenleg Ukrajna nyugati részén. És ezt a nyugat segítette hogy így legyen.

Ad Dio 2014.08.04. 16:41:41

@diszkriminans:

Pedig...

Egy vékony euróatlantista máz van az egészen néhány bizonytalan hátterű liberálisnak tűnő szerencselovaggal. De az új potentátok ukrán nacionalista hadurak.

p3ace 2014.08.04. 16:58:13

Üdv
1. Ukrajna nem lesz soha EU-tag (mint irtátok), mert ez egyetlen európai államnak sincs érdekében. Az EU-nak az ukrán 43 milliós piac kellene, és nem az infrastrukturális, etnikai, szélsőséges(jobb/bal), szociális, egészségügyi problémái. Az nyugatnak szüksége lenne: a piacra való bejutás, az ukrán természeti értékek kiaknázása (szénbányák, ércbányák, csernozjom talaj(ezt Hitler annak idején vagonszámra vitte németbe talajt javítani), gabonatermelés, olcsó munkaerő - csak néhány a sok közül.
2. Ukrajna Oroszországtól sokkal nagyobb részt függ mint az EU-tól: energiailag, történelmileg, közös a kultúra és a vallás, nyelvi szinten megértik egymást. És ne feledjük, hogy az oroszoknál is ugyanannyi ukrán dolgozik mint nyugaton!
3. A nyugatnak ugyanolyan felelőssége van az egészben mint az oroszoknak! Nem kellett volna etetni az embereket azzal hogy ha belépsz az EU-ba akkor jól fogsz élni, mert az ukránok ezt látják! TÉGED itt Magyarországon nem nagyon érdekel hogy hogyan is élnek ukrajnában mert nyugatra fordítva fejedet panaszkodsz, hogy nem élsz jól, mert nyugatabbra tőled jóbban élnek, viszont tőled nyugatabbra lévőket sem érdekli mi van Mo-on mert azok is nyugatabbra néznek. ERGO akkor élsz jól ha úgy élsz mint azok az országok ahol a lakosság hitelekből él és nem úgy, ahogyan a valódi megteremtett értékeik indokolnák.
4. Kinek érdeke ez az ukrán háború/válság?
a) akinek van eladó jó sok fegyvere
b) aki az értékes ingatlanokat, földeket, gyárakat, bányákat, kiaknázatlan kincseket olcsón meg szeretné szerezni, majd 1-5 éven belül a sokszorosáért eladni!
c) aki nem tankokkal, hanem bankokkal nyugati példára elöször olcson adja a hitelt, majd mikor rászokik a csürhe, akkor jó drágán, úgy hogy a %-ok maradnak, csak hozzáirunk még pár kitalált szolgáltatást és "láthatatlanul" megcsapolják az embereket.
5. A 3. hatalmi ágazat a média! Ukrajnában ez főleg igaz. Például kárpátalján a magyarok magyar tévét néznek az ukránok ukránt, az oroszok oroszt. Mit látunk? Az ukrán és orosz média merőben ellenkezőket mond, a magyar meg közöl egy fél perces összeállítást, azt is még mindig a maláj gépről. Az emberek nem tudják miért harcolnak, nem tudják ki az ellenség. Az ellenség az a 6,6 millió ember aki a donyecki és a luhanszki régióban lakik? Hát nem!
6. Például nekem, hadköteles ukrán állampolgárként nem áll szándékomban olyan háborúban részt venni, amit nem tekintek igazi hazámnak (1100 km távolságban: más kutlura, más szokások, más emberek, más táj). Ukrajna európa legnagyobb országa(oroszországot nem számitva), nagyon sok kiaknázatlan területtel, amivel az eddigi vezetők rosszul sáfárkodtak. Fiatal és korrupt állam lévén, annak adták el az országot az ukrán vezetők aki többet fizetett.
7. A mai helyzet kialakulásáért hibásak:
a) Oroszország, EU, USA - és ezek között nincs különbség ha pénzről van szó, viszont mondjuk az oroszoknak még nemzetiségi ügyük is, de a többi is ugyanolyan ludas.
b) Az ukrán akkori és mostani elit ugyanúgy.
c) Az a külföldről keményen támogatott radikális kisebbség (legyen az jobb vagy bal), akik az emberek egy kis rétegét csőbehúzva elhitettek velük olyan dolgokat amik nyilvánvalóan nem valósulhattak meg, így szítani a helyzetet egy olyan országban ahol a II.vh után nem is volt háború.
8. Én úgy gondolom, hogy ez a mostani konfliktus, csak egy kiszámíthatatlan mellékhatása volt egy kelet-nyugat közötti pénzügyi feszültségnek.
9. Pártatlan vagyok, viszont amit elítélek a nyugatban az az a gazdasági előrehaladási mód, melyet nem lehet sokáig életben tartani, mert kreált és nem valós alapokon áll. Putyin nemzetiségi politikáját fordított esetben sok európai vezető is követné.

annamanna 2014.08.04. 17:09:02

A legutóbbi hír: www.hidfo.net/2014/08/04/dezertalt-440-ukran-katona-es-atkeltek-az-orosz-hataron
"a következőket említi, mint a harctérről való távozás okait: az ukrán legfőbb katonai vezetés elárulta a harcoló alakulatokat, ígéreteiket nem tartották be. Nem kaptak heteken keresztül élelmet és ivóvizet, tüzérségi lőszereket pedig olyanokat kaptak, amik az ő általuk használt eszközökbe nem voltak valóak. A tiszt szerint nem volt már más választása, mint hogy megóvja a maradék beosztottja életét."
A Nagy Kérdés: Vajon Mit Szól Hozzá Putyin, és Oroszország Akar-E Háborút?
Jaj, vajon akar-e háborút?
Igari Béna és elvtársai már tűkön ülnek, úgy izgulnak, Csak Akarjon, Akarjon, Akarjon! Oroszország Háborút Akarjon, hadd sikítsunk!
Jaj, mi lesz velünk, ha Oroszország mégse akar háborút? Jaj, mi lesz velünk? Valahogy csikarjunk ki egy iciripiciri világháborúcskát! Csak egy iciripicirit, hú, de izgi lenne! Jujjj! Jujjjci!

"Mit számít ez, ülünk a kávéházban, itt,
és csak várjuk, jön-e az Apokalipszis!"
"Mert már mindegy, ununk mindent,
nincs mit tenni, így kell lenni,
ez már ennyi, kávézunk!"
www.zeneszoveg.hu/dalszoveg/24023/elisabeth-musical/a-vidam-apokalipszis-zeneszoveg.html

"Hasztalan már kérdenünk,
Csak frázisokból érthetünk.
E rossz világban így lakunk,
Mert innen immár nincs kiút.

Már elkövettük mind a bűnt,
A szép erény mind megy nagyon,
És folyton átkot szór a szánk,
De minden áldást visszavon.

A borzalom nem háborít,
A szépre már nem gerjedünk,
A jón okulnunk túl kevés,
A rossztevés csak vicc nekünk.

A sok csodából rég elég,
A dolgaink közt nincs határ,
A kínhalálnak hangjait,
A földi fül jól bírja már.

De nincs tovább a kérdezés,
Mert több esély nem lesz soha,
Az otthonunk e holt világ,
Mely önmagának gyilkosa.

És bármi van, vagy bármi lesz,
Csak arra kell, hogy múljon el,
A szenvedés a tiszta kéj,
Ha van halál, az érdekel!"
www.zeneszoveg.hu/dalszoveg/14918/elisabeth-musical/minden-kerdes-elhangzott-zeneszoveg.html

Ad Dio 2014.08.04. 17:26:53

@annamanna:

Mint mindig ha megnézed a szélsőségesek akarnak háborút. Ez esetben mindkét széle. Jobbról és baliberál-szélről egyaránt nyomják a háborús rockot.

Az ember csak szédül közben és fogja a fejét...

annamanna 2014.08.04. 17:30:14

"Különleges propagandának nevezi az amerikai közgazdász azt, ami Oroszország ellen folyik. Szerinte az amerikai és a brit kormány mellett a propaganda minisztériumok, azaz – idézőjeles megfogalmazása szerint - a „nyugati média” olyan háborúba akarják vezetni a világot, amit senki sem nyerhet meg. Európa biztosan nem, mert a szerző hanyagsággal vádolja az öreg kontinens kormányait: Európa először fog elporladni, azok miatt az amerikai rakéták miatt, amelyeket éppen a földrész „biztonsága” érdekében fogadott be."
"Roberts a Nyugat oroszellenes bűnös összefogását azzal magyarázza, hogy a Nyugat teljességgel korrupt, elitje gazdagságát annak köszönheti, hogy meglopja a gyengébb országokat, egyszerűen megveszi a vezetőit, miközben a Nyugat polgárait is megrövidíti. Az amerikai elit olyannyira kiváló a harácsolásban, hogy a XXI. században eltüntette az Egyesült Államok társadalmának középrétegét.
Ennek a lopásból gazdagodó elitnek pedig az a célja Oroszországgal, hogy vazallus állammá tegye. E cél érdekében fognak össze a Nyugat gazdasági és politikai imperialistái."
"Példakánt a The Economist gazdasági hetilap egyik cikkét hozza fel Roberts, ahol a hazugság hálójában ábrázolják Putyint. Annak a fajta vakmerő hazugságnak és nyilvánvaló propagandának, ami a lap cikkéből kiderül, nincs más célja, mint a világot háborúba kergetni - így szól Roberts riasztó konklúziója."
aranykorhajnalan.blogspot.hu/2014/07/haboru-jon-europaban.html?m=1

"A The Economist korlátlan hazugságának és átlátszó propagandájának nem lehet semmi más célja, mint a világ belehajtása egy atomháborúba.
A nyugati elit és a kormányok nem csak totálisan korruptak, de egyben tébolyodottak is. Ahogy már korábban is írtam, ne számolj hosszú élettel."
www.antalffy-tibor.hu/?p=14585

csi szi 2014.08.04. 22:30:11

@annamanna: Atomháborút aligha akarnak, csak hát ugye az amerikai hübrisz.
Tényleg nem érzékelik a veszélyét annak, hogy kíméletlenül sarokba akarják szorítani az oroszokat, nem hagyva nekik utat, hogy méltósággal kihátráljanak a helyzetből valamilyen megegyezéssel, hanem teljes arcvesztés nélkül elfogadhatatlan ultimátumot adnak, mint a Monarchia száz éve Szerbiának. Azt hiszik, Putyin megdöntése sima ügy lesz, nekik mindenki mindig parírozott jó ideje.

Void Bunkoid 2014.08.06. 13:22:24

@maxval, a gondolkodó birca: de a nem NATO-tag fél Európa nem üt meg soha NATO-ellenes hangokat.

Te viszont igen.

Firefly2009 2014.08.07. 06:22:52

@Conchobar: Már megbocsáss,de az-az egykori Orosz Birodalom térképe,ehhez nem igazán van szükség cirill betűkre. Az orosz geopolitikában pedig mindig is ez a terület volt a legfontosabb és minden korban az volt az elsődleges cél,hogy ezen a területen fenntartsák a befolyásukat. Ez pedig tény,ehhez nem kell "nyugati hangadónak lenni".

Firefly2009 2014.08.07. 06:30:05

@Conchobar: Gondolom azt azért sejted,hogy 1 szem katonával még a Vatikánt se tudnád megszállni,nemhogy egy Irak,vagy éppen Ukrajna nagyságú országot. Az előkészületekre meg nyílván valamivel több idő kellet egy átfogó hadművelet esetén (mint az általad felhozott iraki és afganisztáni invázió),de én most speciel arra gondoltam,hogy egy rendkívüli helyzetben melyik ország lenne erre képes. Csak nézd meg,hogy ki rendelkezik a legtöbb repülőgép hordozó hajóval ami ilyen szempontból talán a legfontosabb egység.

Firefly2009 2014.08.07. 07:02:11

@Void Bunkoid: Abban feltétlenül egyetértünk,hogy Oroszország amennyiben ez a konfliktus még ennél is jobban elmélyülne,abból semmiképp se jöhetne ki jól.

Magyarországot illetően azonban én nem látom ilyen borúsan a helyzetet,bár abban igazat adok,hogy amennyiben nem lennénk EU (és nem utolsósorban NATO) tagállam,úgy Orbán Viktor szavait idézve "bármi megtörténhet"-ne..de jelen felállás szerint legrosszabb esetben (ami nagyon úgy néz ki,hogy már el is kezdett "bekövetkezni") "csak" a diplomáciai helyzetünk és a pozícióink fognak nagyon megromlani ezeken a szervezeteken belül (értsd ezalatt,hogy az érdekérvényesítő képességünk körülbelül 0-ra zuhan),nem beszélve az általános nemzetközi reputációnkról. Szóval ez is éppen elég probléma lesz még a "nemzethalál" nélkül is.

Firefly2009 2014.08.07. 07:09:14

@Ad Dio: A balti államokba és Lengyelországba tervezett rakétavédelmi rendszer valami hasonló védelmi célokat is szolgálna,de egy atomháborúból senki nem jönne ki jól. Az Egyesült Államoknak kétségkívül ebbe is jobbak a pozíciói és azt se vitatom el,hogy Oroszországnak valóban komoly nukleáris töltetekből álló gyűjteménye van,azonban magát a "szuperhatalmi státust" nem igazán emiatt értettem (bár kétségkívül fontos eleme,azonban atomtöltete még van pár országnak és azokból már csak 1-2 is igen komoly károkat tud okozni,ha jó helyre lövik),sokkal inkább arra,hogy gyorsan és hatékonyan tudnak beavatkozni a bolygó bármely pontján,míg az oroszok nem,és még azokat a nukleáris tölteteket se tudják bárhova kilőni.

Ad Dio 2014.08.07. 12:57:11

@Firefly2009:

Szuperhatalom vagy sem ez szómágia. Nyílván értelmetlenül mert ez a kifejezés nem definiált.

A tény az, hogy az USA után a legnagyobb nukleális fegyver-arzenállal rendelkező ország - bár nem vagyok naprakész :-) - de azt gondolom ez a kijelentés úgy is igaz, ha az EU-t egy blokknak tekintjük.

Egy atomháborúból a bolygón SENKI nem jön ki jól, jó eséllyel simán el tudjuk törölni a kultúránkat a föld színéről. De azért vannak közvetlenebb vesztesei a konfliktusnak és olyanok is akiket kevésbé érint a dolog. Az előbbi az EU (különös tekintettel kelet-EU), az utóbbira az USA jó példa.

A megoldás egy kompromisszum. Az izmozás nem vezet sehová.

Firefly2009 2014.08.07. 19:57:51

@Ad Dio: A pontos számát nukleáris készleteknek nem könnyű felmérni,de a "hivatalos" számokat tekintve nem tévedsz és valóban az USA-nak van a most azonnal felhasználható töltetekből a legtöbb (viszont tartalékokkal meg mindennel együtt az oroszoknak valószínűleg nagyobb készleteik vannak).

Azonban nyilván egyetértünk ezek a "számháborúk" nem vezetnek sehová és valóban csak egy kompromisszumos megoldás lehet megfelelő mindenki számára.

Ad Dio 2014.08.07. 22:47:40

@Firefly2009:

Egyetértünk. Kár hogy ez nem nom eleget a latba :-).

btw ha a nicked a sorozatra utal, akkor az ízlésünk is hasonló :-)-

Firefly2009 2014.08.07. 22:52:41

@Ad Dio: Igen,arra utal :P De szerintem kábé te vagy az első akinek ez így feltűnt :P

Ad Dio 2014.08.08. 00:33:41

@Firefly2009:

Nagy kár hogy csak egy évad volt :-(. Nekem nagyon bejött. De a film is jó...

Firefly2009 2014.08.08. 06:35:45

@Ad Dio: Igen,sajnos a FOX eléggé kicsinálta a pocsék műsorsávval,meg azzal,hogy össze-vissza adta még ezen belül is. Elképzelhető egyébként,hogy csinálnak még egy filmet valamikor a közeljövőben,de majd kiderül,addig is ha esetleg nem ismernéd őket akkor keress utána a képregényeknek. Szerintem azok is nagyon jók lettek.
süti beállítások módosítása