Igari Léna 2014.08.27. 14:37

Anyuka, elviheti a fia tetemét

Már Putyin sem cáfolja, hogy Ukrajnában haditechnikája és katonái vannak, noha az orosz hadsereg desszantos egysége szerinte járőrözés közben “véletlenül” került a szomszédos országba. Ezt a minszki három oldalú orosz-ukrán-EU-s csúcstalálkozón jelentette ki az orosz elnök. Eközben egyre több orosz szülőt, - akiknek fiai katonaként szolgálnak – hívnak fel Kijevből, hogy elvihetik fiaik holttestét.

 

Pszkov mellett sebtében megrendezett temetésen zárt körben vettek végső búcsút azoktól a desszantosoktól, akik a hivatalos magyarázat szerint hadgyakorlaton szenvedtek halálos sérülést, Szergej Sojgu pedig a városba érkezett, hogy kitüntesse a 76-os desszantos egységet hősiességéért – egy olyan kitüntetéssel, amelyet kizárólag harci cselekmények során tanúsított hőstettekért adományoznak. Noha az orosz állami media továbbra is hangsúlyozza, hogy Kelet-Ukrajnában a szeparatista felkelők és az ukrán hadsereg vívja polgárháborús csatáit, egyre nyilvánvalóbb, hogy hadüzenet nélküli háború zajlik Oroszország és nyugati szomszédja között. Azok a hozzátartozók, akiknek férje, fia, apja vagy fivére Rosztovba utazott hadgyakorlatra, és régóta nem lehet elérni telefonon, joggal szoronghat: valószínűleg tudtán kívül Ukrajnába küldték – nem hadgyakorlatra, hanem éles háborúba. Az ukránok által foglyul ejtett desszantosok közül sokan nem is tudták, hogy ukrán területen vannak: így jártak azok a pszkovi katonák is, akiknek sírjait az orosz humanitárius konvoj hazafelé tartó járműveinek megérkezése után hantolták frissen. Valentyina Melnyikova, a katonák szüleiből álló bizottság szóvivője szerint ha a halálos áldozatok valóban hadgyakorlat során estek volna el, akkor a katonai ügyészségnek hangos ügyet kellett volna ebből az esetből csinálnia, azonban úgy tűnik, hogy minden fű alatt zajlik, mint a szovjet idők afgán háborújában.  Melnyikova felszólította azokat a szülőket, akiknek fiai akár sorkatonaként akár szerződésesként azt az információt kapták, hogy Ukrajnába kell menniük, vigyék el fiaikat a szolgálati helyükről. Az asszony szerint már a Krím megszállásakor – a “referendum” előtt - is illegálisan küldték a légvédelmi elhárító technikával felszerelt desszantosokat egy másik állam területére, így most sincs Oroszországnak joga behatolni Ukrajnába. A parancsot megtagadó, illetve szakaszát engdély nélkül elhagyó katonáknak pedig védelmet nyújtanak a katonai ügyészség eljárásával szemben.

 

 

 

            Eközben lezajlott a hivatalos találkozó Vlagyimir Putyin és Petro Pororsenko között Minszkben, ahonnan a megbeszélés után az ukrán elnök azonnal távozott, az orosz viszont további tárgyalásokon vett részt belorusz és kazah kollégájával. Az ukrán államfővel történt egyeztetésen Putyin elnök elismerte, hogy a Rosztovba hadgyakorlatra vezényelt és a határ mentén járőröző alakulat “áttévedt” Ukrajna területére, azonban a fogságba esett katonák az ukránokkal szemben nem tanúsítottak ellenállást, ez bizonyítja, hogy jóhiszeműen voltak idegen területen. A fogságba esett szerződéses katonák vallomásait az ukránok a youtube videomegosztón is elérhetővé tették, ezek szerint a katonák egy része nem tudta, hgy ukrán területen van, és csak akkor lett számukra nyilvánvaló, hogy nem hadgyakorlaton vesznek részt, amikor elkezdték őket bombázni. A tisztek viszont tudták, hova vezénylik őket, és a zöldhatáron keresztül érkező katonai kontingenssel szemben jogosnak ítélte az ukrán katonai csapást.

            A “Dozsgy” elnevezésű orosz internetes csatorna összeállítása szerint Kasztromából, Rosztovból, Pszkovból, Szaratovból, Voronyezsből és Krasznodarból vezényeltek eddig csapatokat ukrán területre. Az ügyet felderíteni kívánó újságírókat a pszkovi desszantosok sírhelyéül szolgáló Vibuti falu mellett megtámadták, filmezni nem engedték. Az eltűnt, elesett vagy fogságba került katonák szülei többnyire hallgatnak, egyedül az érdekeiket védő szervezet szóvivőjét tudták szóra bírni, aki szerint a szovjet időkhöz hasonló titkolózást folytatnak az állam vezetői. Alekszej Genyeralov őrmester, aki ukrán fogságba került, azzal a felhívással fordult feletteseihez, hogy ne küldjék a “fiúkat” a frontra: - “ha nem lennénk ott, már rég elrendezték volna egymás között az ügyeiket”- mondta, “hiszen ez nem a mi háborúnk. Minek ez?”

Ukrajna mindeközben újabb és újabb orosz egységek behatolásáról számol be: a Rosztov felől érkező csapatokon kívül Taganrog felől is áttört egy 30 tankból álló egység, és nyolc kilometer mélyen ukrán területre hatoltak. Hat települést vontak ellenőrzésük alá, és Novoazovszk felé, az Azovi tenger irányába tartanak. Ezzel az ukrán hadseregnek második frontot nyitottak, melynek tétje Mariupol tengeri kikötője. Az ukrán belpolitikában eközben éppen az októberre kiírt választások kampánya indul, mivel Porosenko feloszlatta a parlamentet és előrehozott választást írt ki. Mindemellett pedig közeledik a tél, és a Kijev és Moszkva között elrendezetlen gázvita mellett még a gazdasági krízis megoldása is az újonnan megalakuló parlamentre vár, ellopni való közvagyon pedig nagyon kevés maradt. Valószínűleg nem lesz  nagy tülekedés a parlamenti mandátumokért.

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rosszija.blog.hu/api/trackback/id/tr616641049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mohamed 2014.08.27. 17:58:38

Már az elején ezt kellett volna csinálni, megszállni ukrajna orosz nyelvű részét tavasszal oszt kész. Ukrajnát fel kell darabolni.

Rathelor 2014.08.27. 18:22:11

@Mohamed: vagy még inkább amikor a ruszkik megszállták a Krímet, akkor kellett volna egy korlátozott csapással a helyükre tenni őket és most nyugi lenne..

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.08.27. 18:26:51

Ezek még csak beszivárgások. A kegyelemdöfést a Specnaz fogja megadni az ukránoknak..

♔batyu♔ 2014.08.27. 18:29:12

@Rathelor: Ja, korlátozott csapás. Te nem vagy magadnál.

Putyinnak első a biztonság, ahogy az USA-nak is. Ez a realitás. Amit egyébként az USA nem akart tudomásul venni és rátette volna kezét a Krímre.

Most Obama az EU farkával veri a csalánt, amit amúgy ha tovább folytat, az EU széteséséhez fog vezetni.

Nyilvánvaló, hogy azzal legfeljebb az USA bábjai Merkel, Hollande szimpatizálnak, hogy az EU segítse a törvénytelenül hatalomra segített USA barát oligarchákat.

_most_ 2014.08.27. 19:27:32

oroszok szokás szerint össze-vissza hazudoznak, persze véletlen mentek át a határon katonák, meg gondolom Krímet is csak véletlenül szállták meg, használjanak gps-t, ha ennyire nem tudnak tájékozódni :D

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2014.08.27. 19:33:24

Mekkora egy mocskos kommenthalmot szartatok ide.

Ukrajna egy ország, a ruszkik meg szeletelgetnek belőle. Egyértelműen a ruszkik a mocskok ebben a történetben. Öröm hányni, hogy mennyi oroszcidázó hazaáruló van ebben a kurva országban.

Éhesló 2014.08.27. 20:26:53

Ha valóban orosz a kiskatona, akkor hadifogoly és elvárható, hogy az orsozokhoz menekült, tévedt ukrán regulárisokhoz hasonló bánásmódban legyen része (ellátás, hazairányítás).
A hadifoglyok TV szereplésre kényszerítése jogellenes.
Akárcsak a demonstráción meneltetés.
Ez utóbbi ellen minden ejrópaji szemforgató "demokrata" nagy hangon tiltakozott, háborús bűncselekményt emlegetett.
Az orosz(?) kiskatona aljas, manipulatív felhasználásával kapcsolatban senki nem tiltakozott és emlegetett háborús bűncselekményt.

A kettős mérce meglehetős szánalmas.
A poster levehetné a videót, ezzel is bemutatva, hogy legalább ő tiszteletben tartja a Genfi konvenciót és az orosz hadifogoly jogait.
Érdeklődve várom.

Persze azt is, amikor az orosz határon átmenekülő ukrán regulárisokat nyilatkoztatja meg hasonló sunyi és manipulatív módon a cári média.

A "demokrácia" "tolerancia" és "liberalizmus" eme új vívmánya is segít a megbékélésben:
balrad.wordpress.com/2014/08/27/betiltottak-az-orosz-tevecsatornakat-karpataljan/

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.08.27. 20:47:58

@Rathelor: Minimális realitásérzéked sincs..Ki "tette volna" helyre az oroszokat? Ne röhögtess már. Ez nem Jugoszlávia.

Igari Léna 2014.08.27. 21:23:02

@Éhesló: Tekintettel arra, hogy a genfi konvenció az embertelen, megalázó bánásmódot tiltja, de a videóban sem meg nem alázzák, sem emberi méltóságában nem sértik, úgy gondolom "sajtótájékoztató" jellegű kikérdezésével nem sértem meg emberi jogait. Úgyhogy - marad. Még a sokszor használt B-...ty, H...j, és egyéb orosz káromkodásokat is mellőzték, ellentétben például sok felkelők által készített vallató videóval, amit éppen ezért nem is tartanék etikusnak megosztani.

Igari Léna 2014.08.27. 21:25:04

@Éhesló: Ja, és még valami: Nágya Szavcsenkóra, és más ukrán foglyokra cserélik valszeg.

Igari Léna 2014.08.27. 21:31:51

@_most_: Nem sokáig használhatnak GPS-t, mert az embargó miatt leválnak a rendszerről. Lesz nekik helyette Glonass. Azon meg Krím - orosz, meg gondolom hamarosan a Donbassz is az lesz.

Éhesló 2014.08.27. 21:43:14

@Igari Léna: tévedsz. III. Genfi Egyezmény a kényszerítés, közszemlémlére tétel minden formáját tiltja (7. cikk 13. cikk III. Cím A FOGSÁG I. Rész A FOGSÁG KEZDETE 17. Cikk.)

Az oroszok a hozzájuk menekülteket hazaküldték.
A viszonosság hiányát a cár nem fogja meghálálni és gáz lesz, amikor az oroszokhoz menekült ukránok százait kényszerítik majd kamera elé propaganda szólamokat gajdolni.

A "felkelők" nem tartoznak a hadijog hatálya alá (4 cikk, de még a kiegészítő jkv. 1.cikk 4. bek. szerint sem), se pro, se kontra.

Éhesló 2014.08.27. 22:12:26

Még egyszer felhívnám a figyelmedet erre:
"A forrás hangsúlyozta, hogy az orosz területre egyenként és csoportosan többször kerültek az ukrán katonák, akiknél fegyver is volt, még páncélozott járműveken is lépték át az orosz határt, összesen több mint 500 fővel történt ez. Oroszország mindig “felesleges zaj” nélkül, biztonságos helyen engedte őket vissza.
Az Ukrán Biztonsági Szolgálat kedden este bejelentette, hogy az ukrán-orosz határon 10 orosz katonát tartóztatott le fegyverekkel és dokumentumokkal."
Teljes szöveg:
hungarian.ruvr.ru/news/2014_08_26/Az-Ukrajnaban-orizetbe-vett-orosz-katonak-jarorozes-kozben-veletlenul-leptek-at-a-hatart-6141/

De már nem tart sokáig, a valzmanistákat hidegre teszik:
www.origo.hu/nagyvilag/20140827-civilek-a-katonak-kiszabaditasat-kovetelik-kijevben.html

Az ukrán puccsállam összeomlott, a puccsiták is menekülnek:
www.karpatinfo.net/cikk/politika/jacenyuk-turcsinov-es-avakov-kileptek-batykivscsina-partbol

Igari Léna 2014.08.27. 22:15:22

@Éhesló: "Az oroszok a hozzájuk menekülteket hazaküldték".- Kivéve, akiket nem.
Attól meg, hogy a felkelők nem a hadijog alá tartoznak, nincs joguk kínzásnak, verésnek és hasonlóknak kitenni az általuk fogvatartottakat (mégis teszik).
Ha pedig teljesen egzakt és minden tekintetben tényszerű szeretnél lenni, az utolsó cárt 1918-ban a bolsik kivégezték, a jelenlegi "vezér" meg legföljebb aspirál erre a pozícióra. Habár, ha napóleoni babérokra tör, a termete megvan hozzá.

Éhesló 2014.08.27. 22:25:06

@Igari Léna: nos azoknak a felkelőknek magyarázd ezt el, akiknek a hozzátartozóit, barátait, fegyvertársait a valzmanista puccsisták lebombázták, tüzérséggel szétlőtték.
Szerintem tennének rád, jobb esetben.
Rosszabban az itteni oroszellenes propagandádért lelőnének és akkor még hálás lehetnél érte, hogy nem mást kaptál tőlük hálából a kettős mércédért.

Lehetnél annyira igényes, hogy a forrásaidat ideteszed, mert ezek nélkül amit nyomsz, az üres propaganda, a legrosszabb fajtából.

Szóval kellene infó azokról a reguláris ukránokról, akiket nem küldtek vissza a ruszkik.
A zsoldosok nem játszanak, mert ők nem esnek a hadijog alá. Akárcsak a felkelők.
Ők szimplán halottak ha kihallgatták őket, mindkét oldalon.

kissiú 2015.03.02. 14:52:02

@Éhesló: Végre egy szakértő! A hadijog mit mond egy szuverén ország hadüzenet nélküli megtámadásáról?

Éhes ló 2015.03.02. 15:26:32

@kissiú: tanulmányozd a NATO Líbia elleni légitámadásainak és a volt Jugoszlávia elleni légitámadásainak történetét és a nemzetközi jogi következményeiket. Ezekből választ kaphatsz a kérdéseidre.

Szívesen.

kissiú 2015.03.02. 15:47:50

Ja, azt hittem értesz hozzá...

Éhes ló 2015.03.02. 19:45:18

@kissiú: értek hozzá, de nem vagyok gyógypedagógus.
Ingyen pedig még nálad sokallta értelmesebbeknek sem tartok oktatást.
süti beállítások módosítása